„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

„Latvijas gredzenu” ieskandinās jauns instruments – lamellofons

22. aprīlī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā „Gors” ar Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas veidotā koncertcikla „Latvijas gredzens” pirmo koncertizrādi „Latgales gredzens: Mūža kalendārs-Saules gads” tiks ieskandināta Latvijas simtgade.

Muzikālais stāsts „Latvijas gredzens” būs veltīts visiem Latvijas novadiem, bet pirmais koncerts notiks tieši Rēzeknē, kur šogad tiek svinēta Latgales kongresa simtgade.  

Latgales gredzena stāsta režisore ir Inese Mičule, kuras saknes arī ir Latgalē. Koncerta uzveduma iedvesma rasta Andriva Jūrdža “Myužeigajā kalinderā”, Bībelē un latgaliešu tradicionālajā mūzikā. Tajā Latgali izdzīvos Latvijas Radio koris, septiņi tautas muzikanti un septiņi priesteri. Īpaši koncertam tapis jauns mūzikas instruments – lamellofons, kura autori ir Krāslavas tautas muzikants un mūzikas instrumentu meistars Aleksandrs Maijers un Daugavpils keramiķe Mairita Folkmane.

Neparastais instruments veidots no māla podiem un metāla plāksnēm, kas kopā radīs 38 dažādas skaņas. Instrumenta autors Aleksandrs Maijers atzīst, ka arī iepriekš veidojis ko līdzīgu, no tukšām Actimel pudelītēm un montāžas metāla caurumplatēm, kas nodēvēts par aktimellofonu. Tā tapšanas gaitā iepazinies ar Sigvardu Kļavu un pat piedalījies sešos Latvijas Radio kora koncertos. Tad saņēmis piedāvājumu Latvijas valsts simtgades programmas Latgales koncertuzvedumam izgatavot nopietnāku instrumentu, kas reizē būtu Latgales simbols. Tā arī radusies doma apvienot metālu un keramiku, bet savu izgudrojumu meistars nodēvējis par lamellofonu, kas ir saliktenis no latīņu vārda „lamella” – plāksne un grieķu vārda „phonos” – skaņa.

Visu rakstu lasiet 21. aprīļa numurā.