„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Pavasara sala sekas ieraudzīsim jūnijā

Pavasara sals, kas vietām bija mīnus pieci-seši grādi, lielākās galvassāpes radīja augļkopjiem, tomēr, kā „Latgales Laikam” atzina Māris Narvils, Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības speciālists, Latgalē zaudējumi varētu būt mazāki, tikmēr Kurzemē un Zemgalē augļu dārzi ir cietuši krietni vairāk.

Pilskalnieša Aigara Baleiša un vecsalienieša Jevgeņija Boriseviča augļu dārzi atrodas dažādās vietās,  tomēr augļkopji bija vienisprātis, ka postījumu apmērus varēs aplēst tad, kad ziedēs ābeles. „Pieļauju, ka ražas nebūs upeņu un jāņogu krūmiem, tāpēc ka tie aug zemāk nekā augļu koki,” atzina A. Baleišis. Tikmēr J. Borisevičs novērojis, ka -6oC lielais sals bija vienu nakti un tikai īsu brīdi, turklāt augļu kokiem vēl nebija saplaukuši ziedi. Augļkopis uzsvēra: „Jūnijā redzēsim, vai priecāties vai bēdāties, jo tieši tad augļu koki ziedēs un aizmetīs augļus.”

Atraitnītes, kas aug āra dobēs, iztur visus pavasara salus, tāpat pasargāti ir apkurinātu siltumnīcu ziedi, teica Demenes pagasta z/s Mežrozes” ziedu stādu audzētāja Tatjana Friliņa. Tulpes un narcises piecieš aukstumu, tomēr šogad tās nīkuļo, jo sals turējās vairākas naktis, atzīst stādaudzētāja.

Visu rakstu lasiet 16. maija numurā.