„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.9 °C
apmācies

Daugavpils svētkos muzicēs saksofonists-seržants

Egita Terēze Jonāne

Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) orķestra saksofonists Vasīlijs Šušerts ar lielu nepacietību gaida IV Starptautisko militārās mūzikas festivālu, kas būs centrālais Daugavpils pilsētas svētku pasākums, jo viņš muzicēs dzimtajā pilsētā. „Koncerti mājās ir īpaši. Atnāk mīļi klausītāji -- mamma, skolotāju, DU studiju biedri (Daugavpilī ieguvu bakalaura un maģistra grādu). Lai gan es dienu NBS orķestrī, gandrīz katru nedēļu mēroju ceļu no Daugavpils uz Rīgu,” stāsta saksofonists pēc festivāla ieskaņas koncerta Daugavpils Universitātē.

Stāstot par IV festivāla kolektīviem, pie kuriem ir ciemojušies arī Latvijas NBS orķestranti, daugavpilietis aicina lasītājus apmeklēt katru koncertu, jo visi orķestri ir pasaules līmeņa kolektīvi ar savu atšķirīgo skanējumu.

Tāpat Latvijas NBS orķestris Starptautiskajam militārās mūzikas festivālam gatavo īpašas programmas, kur ir iekļauti gan klasiskās mūzikas, gan mūsdienu komponistu skaņdarbi. Vasīlijs saka, ka orķestra galvenais diriģents pulkvežleitnants Dainis Vuškāns pirms katras uzstāšanās sastāda jaunu koncertprogrammu.

„Pūtēju orķestri mīl eksperimentēt. Tos skaņdarbus, ko klasiķi sarakstījuši lielākoties simfoniskajam orķestrim, pūtēju orķestri jau spēlē pārlikumos. Piemēram, mūsu saksofonistu grupa atskaņo partitūras, kas bija domātas vijolēm. Valsts himnu, oficiālo amatpersonu sagaidīšanas ceremoniju programmu un defilē skaņdarbus -- to visu jāprot spēlēt no galvas, bet koncertprogrammās, izņemot solo, drīkstam izmantot notis,” skaidro V. Šušerts.

UZZIŅA
* Starptautiskajā militārās mūzikas festivālā piedalīsies Latvijas, Horvātijas, Polijas, Igaunijas, Nīderlandes un Ukrainas militārie orķestri;
* 8. jūnijā notiks ieskaņas koncerti Preiļos, Līvānos, Ilūkstē, Daugavpilī un Lietuvā (Utenā);
* Visus orķestrus varēs dzirdēt 9. -11. jūnijā Daugavpils pilsētas svētku koncertos.

Visu rakstu lasiet 6 jūnija numurā