„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Kaitēkļu medības Daugavpils mežā

daugavpils.lv

Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava” sadarbībā ar Daugavpils pašvaldības Komunālās saimniecības pārvaldi un AS “Latvijas valsts meži” veic monitoringu un pētījumus par kaitēkļa --  priežu audžu tīkllapsenes savairošanās ierobežošanu un ietekmi uz mežaudzi.

Pašlaik pilsētas mežā Jauno Stropu mikrorajonā izvietoti zemsedzes slazdi, lai novērtētu tīkllapsenes lidošanas intensitāti. Slazdus nedrīkst pārvietot! Lūdzam meža apmeklētājus ar sapratni izturēties pret pētījumu, kas ilgtermiņā palīdzēs saglabāt pilsētas meža ekosistēmu.

2013. gada vasarā sākās priežu audžu tīkllapsenes masveida vairošanās Daugavpils pilsētas mežos. Priežu audžu tīkllapsene ir bīstams meža kaitēklis, kura savairošanās var ilgt vairāk par 10 gadiem. Priežu audžu tīkllapsene olas dēj pārsvarā uz vecajām skujām, kāpuri tūlīt pēc izšķilšanās veido satīklojumus pa skujām, ar kurām tie barojas. Atkārtota koku defoliācija nereti noved pie audžu bojāejas. Kāpuri ziemo zemē līdz 30 cm dziļumā.