„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Naktī cietoksnī apmetās spoku zirgs

Daugavpils svētku laikā notika trešā Mākslas nakts. Šoreiz visa skaistā cienītājiem tika piedāvāta vēl aizraujošāka pasākuma programma.

Uz diskusiju „Mākslinieks reģionā” Marka Rotko centrā bija uzaicināti vietējie vizuālās mākslas pārstāvji, mūziķi, kā arī spoku kaujas zirga skulptūras autors Egons Peršēvics. Izņemot identitātes, motivācijas un globālā mākslas tirgus tēmas, tika apspriesti ar personiski jautājumi, uz kuriem daži atbildēja pavisam atklāti: „Patiesību sakot, esmu vienīgais tēlnieks Liepājā. Tāpēc kultūras ziņā vairāk jūtos piederīgs Ziemeļeiropai,” smejoties teica E. Peršēvics, „par tēlnieku kļuvu tāpēc, ka neprotu zīmēt.”

Izgaismotās zirga skulptūras projekts tika īstenots par Valsts Kultūrkapitāla fonda līdzekļiem. Šī objekta simboliskā nozīme ir pavisam vienkārša – zirgs asociējas ar spēku, lepnumu un cieņu. Krievijas impērijas laikā, tostarp būvējot cietoksni, zirgi veica vissmagāko darbu, tos izmantoja gan karā, gan būvdarbos. Taču ar laiku zirgi sāka pildīt tikai dekoratīvu funkciju. Tāpēc apzīmējumu „spoks” var uztvert divējādi – gan kā cieņas apliecinājumu dzīvniekiem, kuri gājuši bojā karā, gan kā pagājušā laikmeta tēlu, jo mūsdienās lielpilsētās zirgi gandrīz vairs nav sastopami.

Visu rakstu lasiet 16. jūnija numurā.