„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+0.0 °C
neliels sniegs

Siera ceļš Latgalē

pexels.com

Ar bukleta „Jāņu siers” izdošanu noslēdzies Daugavpils Universitātes (DU) un Latvijas lauku tūrisma asociāciju „Lauku ceļotājs” īstenotais projekts „Gardā siera ceļš”. Tā rezultātā tapuši pieci dažādi maršruti, no kuriem vienā apkopotas vietas Latgalē, kurp vērts doties siera cienītājiem.

Bukletā aprakstīta tradicionālā Jāņu siera gatavošanas metode, receptūra, kas iekļauta Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) reģistrā kopā arī ar tradicionālo sklandrauša, salinātās rudzu rupjmaizes un vēl citām 49 aizsargātām receptēm no ES dalībvalstīm. Uzsvērta arī Jāņu sieram tradicionālā forma, krāsa un ēšanas laiks jeb Jāņu vakars. Projekta eksperte Liene Leikuma – Rimicāne no DU norāda, ka tieši „Jāņu siera” buklets bijis tas, kas pievērsis vislielāko sabiedrības uzmanību „Gardā siera ceļa” projektam kopumā.

DU kā projekta partneris izstrādājis tūrisma maršrutu Latgalē, iekļaujot tajā dažādus Latgales piena produktu mājražotājus, zemnieku saimniecības, SIA. Pavisam tajā iekļautas deviņas vietas, kurās gardēži aicināti nobaudīt vietējo siermeistaru produkciju vai arī paši var izmēģināt roku siera siešanā.

Komentāri

22.06.2017 21:27
Sīra sāta
Un tas, protams, būs nevis īstais siers, vārīts vai gatavots pēc autentiskajām receptēm, bet "krutka"jeb siera produkts, pļecka, kuru sarecina (ak, šausmas!), izmantojot citronskābi vai etiki. Un to jūs, cien.projekta īstenotāji, kas saņem lielu naudu par tukša gaisa burbuļa pūšanu, piedāvājat kā Latgales kuinārā mantojuma produktu tūristiem?! Tad jau netaisiet falšu un sakiet, kā ir - nosauciet šo viltojumu nevis "Siera ceļš", bet "Siera krutkas ceļš!!!!!