„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Skulptūru vietā var parādīties ēka

Sergejs Kuzņecovs

Līdz 26. jūnijam Daugavpilī noritēja sabiedriskā apspriešana jautājumā par plānošanas dokumenta pieņemšanu zemes gabalam Rīgas ielā 39, kas pieder Latvijas Romas katoļu baznīcai. Svētā Pētera baznīcas draudze plāno tā saucamajā „skulptūru dārzā” uzbūvēt savām vajadzībām garīgi-sociālo centru

Zemes gabals Rīgas ielā starp Cietokšņa un Mihoelsa ielām ir baznīcas īpašums. No Cietokšņa ielas puses iepretim tirdzniecības centram „Solo” atrodas neliels skvērs, kuru zemes īpašnieks neplāno aiztikt.

Viss sākās pirms diviem gadiem

2015. gada 16. aprīlī pilsētas domes sēdē tika pieņemts lēmums pārņemt baznīcai piederošo zemes gabalu bezatlīdzības lietošanā uz desmit gadiem. Runa ir par skvēru no Cietokšņa ielas puses. Šsis līgums bija nepieciešams, lai pašvaldība varētu ieguldīt budžeta līdzekļus šīs teritorijas labiekārtošanā, divus gadus te arī notika dažādi darbi.

Katoļu baznīca vērsās Būvniecības departamentā, lai pārplānotu zemes gabalu, kas perspektīvā ļautu draudzei īstenot ideju par garīgā centra būvniecību. Rezultātā pirms atļaujas izsniegšanas lokālplānojuma izstrādei pilsēta arī ieguva lietošanā zemes gabalu blakus baznīcai, kuru draudze, kā zemes īpašniece, vēlējās iežogot un izbūvēt stāvvietu, situāciju pirms diviem gadiem komentēja domes izpilddirektore Inga Goldberga. Taču pārrunu laikā izdevies panākt kompromisu – skvērs blakus dievnamam uz laiku tika nodots pilsētai, bet „skulptūru dārzā” perspektīvā varēs būvēt garīgo centru.

Lokālplānojums – pirmais solis

2017. gadā uzņēmums „Rēzeknes būvprojekts” iesniedza minētā zemes gabala Rīgas ielā 39 lokālplānojuma projektu. 12. maijā pilsētas domes deputāti nolēma rīkot sabiedrisko apspriešanu jautājumā par šī zemes gabala lokālplānojumu. Sabiedriskā apspriešana notika no 29. maija līdz 26. jūnijam.

Ko nozīmē lokālplānojums? Baznīca vēlas uzbūvēt garīgo centru, bet, saskaņā ar teritoriālo plānojumu, šis zemes gabals paredzēts atpūtai un nav paredzēts apbūvei. Sakarā ar to tika izskatīts jautājums par lokālplānojumu. To pieņemot, draudze vēlāk varēs saņemt būvniecības atļauju.

Garīgajā centrā draudze plāno ierīkot svētdienas skolu, arhīvu, telpas inventāra glabāšanai, bibliotēku, telpas svētceļotājiem, ēdnīcu trūcīgajiem u.c.  

Visu rakstu lasiet 26. jūnija numurā