„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Cīņa par kultūras mantojumu turpinās

Aleksandrs Rube

Savulaik šo ēku drukāja uz atklātnēm, par to rakstīja tūrisma bukletos, un ēkai bija piešķirts lepnais „paraugmājas” nosaukums. Runa ir par nu jau krietni nolaisto, noplukušo jūgendstila pērli Saules ielā 41. Taču drīzumā šai ēkai tiks uzlikts jauns jumts.

Cīņa par to, lai šī ēka saglabātu pieklājīgu izskatu, sākās 2000. gadu sākumā, kad tās pirmajā stāvā nepārtraukti mainījās īpašnieki un nomnieki. Kultūras objektā savulaik darbojās bāri, restorāni un datorklubs, par ko pat pēc desmit gadiem liecina izkārtne „Internets”. Mājas iedzīvotāji vairākkārt protestēja pret dažādām DzKSU darbībām un nevīžīgajiem īpašniekiem, un bieži vien taisnība bija viņu pusē. Tomēr, lai arī pagājuši daudzi gadi, ēka joprojām gaida savu atdzimšanu. Vai jumta renovāciju var uzskatīt par pirmo soli mājas atjaunošanā, „Latgales Laikam” pastāstīja mājas vecākā Raisa Dergača.

Kā teica Raisa, jumta seguma atjaunošana pašvaldības programmas ietvaros kļuva iespējama tikai, pateicoties neatlaidībai un detaļu izpētei. Runa ir par to, ka, saskaņā ar finansējuma piešķiršanas noteikumiem, māja nevar pretendēt uz līdzekļu saņemšanu, ja vairāk nekā 25% platības pieder vienam īpašniekam. Diemžēl ēkā Saules ielā 41 tieši tā arī bija – pirmā stāva, kurš jau četrus gadus pieder privātfirmai, platība bija 27%.

Uzzinājusi par jumtu remonta programmu, uzņēmīgā Raisa Dergača, kuru ļoti labi pazīst daudzās pilsētas instancēs, nolēma jebkādā veidā panākt, ka māja tiek iekļauta pārseguma un jumta atjaunošanas programmā. Un, pateicoties kādai juridiskai viltībai, viņai tas izdevās.

 Visu rakstu lasiet 30. jūnija numurā