„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.0 °C
apmācies

Daugavpils Latviešu biedrības vēsture apkopota grāmatā

Dinija Jemeļjanova

„Es neesmu rakstniece, es esmu vēsturniece,” tā grāmatas „Gadsimts atmiņu virpulī” atklāšanā uzsvēra tās autore Genovefa Barkovska. Tomēr sveicēji atzina, ka vēsturniecei izdevies veiksmīgi apkopot dažādus līdz šim nezināmus faktus par Daugavpils Latviešu biedrības (DLB) darbību 100 gadu garumā.

G. Barkovska atzina, ka grāmatu tapšanā viņa parasti tiek iesaistīta negaidīti. Uz Daugavpils 700. gadadienu 1975. gadā rakstīt grāmatu viņu aicinājis toreizējais

Daugavpils pilsētas izpildkomitejas priekšsēdētājs Vladislavs Azāns. Tā tapusi grāmata „Здесь, в краю озер, - Даугавпилс”, kas balstīta uz tobrīd iesākto disertāciju. Nākamo grāmatu „Daugavpils vēstures lappuses” rakstījusi kopā ar profesoru Josifu Šteimani – viņš rakstījis par politisko dzīvi Daugavpilī, bet G. Barkovska aprakstījusi kultūras, medicīnas un biedrību darbību. Abu šo grāmatu tapšanu iniciējis kāds cits, un vēsturniecei vienīgi atlicis piekrist sadarbībai, tāpēc liels pārsteigums izpalicis, kad pērn DLB lūgusi viņu apkopot grāmatā biedrības 100 gadu ilgo darbību.

Visu rakstu lasiet 11. jūlija numurā.