„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Dzīve pļavā šambungu ritmā

Dinija Jemeļjanova

Lauris Daņilovs un Arnita Višņevska jau gadu dzīvo pļavā Latgales nekurienē, no māliem un koka celtā mājā, meistaro pašu izgudrotus enerģijas instrumentus no koka un dzīvnieku ādām - šambungas. Pāris uzsver, ka nav ne hipiji, ne šamaņi, arī ne astrologi vai dziednieki: „Tas ir mūsu ceļš, vienkārši dzīvojam savādāk, nekā citi”.

Ceļojums uz „Šambungu” mītni sākas ceļa Šķeltova – Višķi malā, no kura tālāk, pāri šķietami neapdzīvotām pļavām līdz Foļvarkas ezeram, kursē tikai viens transports – „Šambungu” auto. Lauris un Arnita Wolksvagen busiņu pārvērtuši atbilstoši savām vajadzībām - iekšpusē otro krēslu rindu aizstājuši ar krāsainiem paklājiem, bet riepas ietērpuši ķēdēs veiksmīgākai tikšanai cauri dubļiem. Šambungu meistari neizceļas ar īpašu ārieni, abiem kājās ērti apavi, mugurā siltas, vienkāršas drēbes. Uzmanību pievērš nevis kaklā iekārtie koka talismani vai Laura garie mati, bet gan abu veselīgā ādas krāsa, skaidrā, raitā valoda un atklātība.

„Mums bija vienalga, kur apmesties,” kad noklust automašīnas dzinējs pāris metru attālumā no mītnes, Lauris iesāk stāstu par to, kā abi nokļuvuši Aglonas novada Šķeltovas pagastā. Lēmums „atstāt civilizāciju” pieņemts jau krietni agrāk. Pērn neilgi pirms Jāņiem pāris atsacījies no visām saistībām, atstājuši tikai mobilos telefonus.

 Visu rakstu lasiet 14. jūlija numurā.