„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Durvis ver Pirmā pasaules kara muzejs „Pie komandanta”

Aleksandrs Rube

Daudziem vēstures cienītājiem Daugavpilī ir labi zināma galerija „Bunkurs”, ko izveidojuši kolekcionāri Sergejs Kumeiskis un Tomass Jarinovskis. Daļu viņu kolekcijas jau sen tika plānots pārcelt uz citu vietu. Pēc vairākiem rūpīga darba mēnešiem Pirmā pasaules kara muzejs „Pie komandanta” vēris durvis Komandanta ielā 1 Daugavpils cietoksnī.

Muzejs atklāts, pateicoties Latgales vēstures un pētniecības kluba „1914” pūliņiem, kurā apvienojušies patiesi XX gadsimta sākuma laiku fani. Nelielā senlaicīgā ēkā, kas atrodas pie parastas piecstāvu mājas, pieticis vietas ne tikai diviem automobiļiem, bet arī veselai ieroču, tostarp artilērijas šāviņu, granātu noliktavai un pat 1910. gada Maksima ložmetējam. Muzejā var apskatīt daudzas Pirmā pasaules kara laika sadzīves lietas – pudeles, glāzes u. c., kā arī atklātnes, unikālas fotogrāfijas.

Visu rakstu lasiet 14. jūlija numurā.