„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+4.5 °C
apmācies

Situācija saistībā ar „Daugavpils siltumtīkliem” kļūst aizvien saspringtāka

Aleksandrs Rube

13. jūlijā Daugavpils domes ārkārtas sēdē tika nolasīts ziņojums par situāciju uzņēmumā „Daugavpils siltumtīkli”. Kā sēdes laikā noskaidrojās, šī tēma vēl joprojām ir ārkārtīgi politizēta.

Ziņojumu par modernizāciju lasīja uzņēmuma projektu vadītāja Oļesja Duškeviča. Sēdē piedalījās arī „Daugavpils siltumtīklu” vadītājs Andrejs Kuzņecovs un Stratēģiskās plānošanas un attīstības struktūrvienības vadītājs Jurijs Zaicevs. A. Kuzņecovam netika uzdots neviens jautājums, savukārt J. Zaicevs tikai pateica dažus precizējumus.

Galvenā ar siltumtīkliem saistītā politiskā problēma joprojām ir privātie uzņēmumi, kuri ražo siltumu un elektroenerģiju uz „Daugavpils siltumtīklu” bāzes. No 2007. līdz 2012. gadam siltumtīkli, saskaņojot savu lēmumu ar pilsētas domi, parakstīja sešus līgumus ar privātfirmām par jaunu siltuma un elektroenerģijas ražošanas avotu būvniecību. Minētajā periodā līgumi noslēgti ar SIA „BK Enerģija” (2008), SIA „Latneftegaz” (2009), SIA „Cefus” (2010), SIA „Mamas D” (2010), SIA „Sprino” (2011) и SIA „Batergo” (2012). Valsts kontroles revīzijā tika konstatēts, ka no 2012. līdz 2015. gadam siltumtīklu saražotās siltumenerģijas daļa bez privāto uzņēmumu līdzdalības sarukusi par 48%.

Ziņojumā tika minēti arī citu Valsts kontroles revīzijas punkti: uzņēmumā bieži netika ievēroti brīvas konkurences principi, līgums ar SIA „Latneftegaz” noslēgts bez iepirkuma procedūras, ziņojumos par uzņēmuma iepirkumiem bija daudz maldinošas informācijas, par iepirkumu procedūras uzvarētāju nepamatoti tika uzskatīta SIA „Sprino”. Pārbaudē atklājās arī tas, ka periodiski par pašvaldības deputātiem kļuva tie, kam varēja rasties interešu konflikts, pieņemot lēmumus saistībā ar AS „Daugavpils siltumtīkli”.

Visu rakstu lasiet 18. jūlija numurā.