„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+2.9 °C
apmācies

„Vabaļis” iedziedāja kolhoza laiku dziesmas

vabolespag.lv

Vaboles pagasta etnogrāfiskais ansamblis „Vabaļis” ir iesaistījies VKKF atbalstītā projekta „”Kolhoza laiku” (1946.-1985.) folkloras dokumentēšana Dienvidlatgalē” īstenošanā. 12. jūlijā ansambļa dalībnieces kopā ar savu vadītāju Ivetu Skrindu pulcējās Vaboles pagasta kultūras namā, lai ierakstītu  savākto dziesmu un mutvārdu mantojumu, informē projekta vadītāja Vija Pabērze. Folkloras materiāla audioierakstu veica Edgars Skrāģis, bet konsultēja tautas mūzikas speciālists Artūrs Uškāns. Nākamajā gadā projekta radošā grupa gatavojas turpināt darbu un apkopoto folkloras materiālu izdot kompaktdiskā.

Ansambļa savāktais folkloras mantojums jau apkopots divos CD: 2013.gadā ar VKKF atbalstu tika izdots albums „Pa celeņu…”, bet 2014. gadā Dienvidlatgales garīgie dziedājumi apkopoti albumā „Lobais reits”.

Šoreiz uzmanības centrā padomju folkloristika, kas līdz šim ir maz pētīta un kam vēl nav nostabilizējusies vienota terminoloģija. Projekta autori tās sauc par jaunajām tautasdziesmām.

Vairumam etnogrāfiskā ansambļa dalībnieču jaunība aizritēja tā sauktajos „kolhozu laikos”, no kura līdzi nāk arī laikmetam atbilstoša folkloras bagātība.  Projekta autoriem radās doma savāktos materiālus popularizēt, ar jokiem un veselīgu ironiju izstāstot un izdziedot nopietnas lietas. Lai veiktais darbs nezustu līdz ar teicējām, radās iecere izveidot savākto dziesmu un mutvārdu mantojuma ierakstu, turklāt latviešu folkloras krātuvē gandrīz nav atrodamas kolhoza dziesmas. Lai īstenotu ieceri, Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkursam tradicionālajā kultūras nozarē tika iesniegts projekts ””Kolhoza laiku” (1946.-1985.) folkloras dokumentēšana Dienvidlatgalē” un saņemts atbalsts kvalitatīva, profesionāla ieraksta izveidei, lai to vēlāk varētu izmantot tālākiem zinātniskiem pētījumiem.