„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+2.8 °C
apmācies

Latvijas simtgades pieminekli varētu uzcelt pēc 2018. gada

Dd studio

Pirms pieciem gadiem Daugavpilī nodibināja biedrību „Latvijai 100”, kuras funkcijās ietilpa gatavošanās valsts simtgades svinībām. Viens no biedrības mērķiem bija uzstādīt Daugavpilī lielu pieminekli, kurš varētu tikt atklāts 2018. gada 18. novembrī. Taču šis projekts joprojām virzās uz priekšu ar lielām grūtībām.

Atgādinām, ka pieminekļa „Saule” projekts, kurš uzvarēja pirmajā konkursā, tika noraidīts šī gada sākumā pārlieku augsto izmaksu dēļ. Kompleksa būvprojekts vien ar sfērisku pieminekli un pazemes muzeju pilsētai izmaksātu 290 000 eiro, savukārt tā kopējās izmaksas varētu sasniegt 3—4 miljonus eiro. Tāpēc no šīs ieceres nolēma atteikties.

„Pirms pieciem gadiem pieminekļa ideju atbalstīja vairākums nacionālo kultūras biedrību, kā arī pilsētas un novada dome,” preses konferencē atgādināja pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska, „taču vēlāk, kā man šķiet, ideju sagrozīja bijusī pašvaldības vadība. Sākotnēji runa bija par līdzekļu kopīgu vākšanu un domes atbalstu, nevis pieminekļa finansēšanu pilnībā no pilsētas budžeta. Es uzskatu, ka mums vajadzētu atgriezties pie šīs ieceres.”

Visu rakstu lasiet 21. jūlija numurā.