„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
neliels lietus

Lidija Breska klausītājus nešķiro

Dinija Jemeļjanova

Daugavpiliete Lidija Breska dzimtajā pilsētā atgriezusies vairākkārt, gan lai uzsāktu jaunu dzīvi, gan lai gūtu pieredzi muzikālajā karjerā.  Jaunā soliste „Muzikālajā augustā Daugavpilī” būs redzama un  dzirdama divos koncertos – „Tango virs pilsētas” un „Pasaules balsis”.

Soliste ar ekonomistes izglītību

Ceļš uz mūziķes karjeru nav sācies pavisam agrā vecumā. Sākumskolā mācījusies Daugavpils Krievu licejā, kur talantu ievēroja kāda skolotāja. „Mamma stāstīja, ka bērnībā manījusi, ka man padodas dziedāšana, bet nav vēlējusies kaut ko uzspiest, tādējādi sabojājot bērnību,” stāsta L. Breska. Muzikālās gaitas viņa sāka astoņu gadu vecumā bērnu jauniešu centrā „Jaunība”, kur apguva klavierspēli, mācījās spēlēt arī bungas, ģitāru.

Pēc vidusskolas vecāki ieteica Lidijai savu dzīvi nesaistīt ar mūziku, tāpēc viņa sāka studēt ekonomiku Daugavpils Universitātē. „Bija ļoti ērti studēt budžeta grupā, saņemt stipendiju, dzīvot pie vecākiem, bet jutu, ka man nepatīk joma, ko studēju. Sāku saprast, ka nedaru to, ko vēlos,’’ stāsta Lidija. Pēc absolvēšanas tika pieņemts lēmums doties uz Angliju, tur dzīves apstākļi un iespējas apmierināja, bet joprojām bija tukšuma sajūta. Kāda draudzene to pamanīja un uzstāja, ka viņai jāmēģina iestāties DU Mūzikas un mākslas fakultātē.

Tā kā Lidija pati bija ārzemēs, dokumentus augstskolā iesniedza draudzene, taču arī pati Londonā mēģināja iestāties kādā mūzikas universitātē. Abās augstskolās viņu uzņēma, bet, lai studētu Londonā, būtu nepieciešama branga studiju maksa. Izšķirošais iemesls lēmumam doties atpakaļ un studēt Daugavpilī bija tas, ka Lidija uzzināja -- viena no pasniedzējām būs Ilona Bagele.

Skolniece un skolotāja

I. Bagelei ir īpaša loma jaunās dziedātājas karjerā. „Viņa man ir ne tikai skolotāja, bet tāda kā muzikālās karjeras aizgādne,” stāsta Lidija, „domāju, ka tā ir ne tikai man, jo studenti ātri pieķeras viņai.”

Pirmo darba pieredzi profesijā viņa guva, vadot un dziedot meiteņu vokālajā ansamblī „Девчата”. Uzstāties solo gan viņa sāka tikai studiju laikā. Pirmās darba iespējas piedāvātas pēc I. Bageles ieteikumiem, piemēram, dziedāt Daugavpils teātrī. „Varu ātri iegaumēt skaņdarbu vārdus, arī svešvalodās,” skaidro Lidija. Lai gan piedāvājumu šobrīd ir daudz, ar to vien iztiku neizdodas nopelnīt. Viņa strādā bērnudārzā, māca dziedāt talantīgajiem bērniem.

Visu rakstu lasiet 4. augusta numurā.