„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Atkritumu šķirošana – mūsu laikmeta nepieciešamība

Artjoms Stalidzāns

Kopš 2016. gada sākumā Daugavpilī darbojas šķiroto atkritumu savākšanas laukums (Liginišķu ielā). Agrāk pilsētnieki pret šo pašvaldības pasākumu izturējās skeptiski (jo iepriekšējie mēģinājumi radināt cilvēkus pie atkritumu šķirošanas bija izgāzušies), savukārt tagad daudzi ir novērtējuši šī projektu plusus. Pagājušajā gadā izdevās savākt vairāk nekā 33 tonnas šķiroto atkritumu.

Šķirošana ir dažāda tipa atkritumu dalīšana, lai šādā veidā sašķirotu atkritumu daļai „uzdāvinātu otru dzīvi”, tātad – samazinātu videi nodarīto kaitējumu.

Lēni, bet pareizi

Daugavpils pašvaldība daudzus gadus centās pieradināt pilsētniekus pie atkritumu šķirošanas, uzstādot dažādu krāsu konteinerus daudzdzīvokļu māju pagalmos. Diemžēl šī iniciatīva visbiežāk piedzīvoja neveiksmi, jo neapzinīgie iedzīvotāji joprojām meta atkritumus tuvākajā konteinerā, ignorējot tā sastāvu, izmēru un krāsu. Savukārt slēgtos konteinerus pastāvīgi uzlauza stikla taras meklētāji.

Pēdējais nopietnais pašvaldības mēģinājums ieviest atkritumu šķirošanu bija šķiroto atkritumu savākšanas laukuma būvniecība. Protams, pamatojoties uz pusotra gada darba rezultātiem, ir pāragri  izdarīt globālus secinājumus, taču dažus plusus var novērtēt jau tagad.

Daugavpils domes Komunālās saimniecības pārvaldes vides inženieris Kaspars Laizāns pastāstīja, ka laukums sāka darboties 2016. gada 1. janvārī, pirmajā darbības gadā tajā savāktas 33,2 tonnas sašķirotu atkritumu, apkalpoti 1580 klienti (vidēji aptuveni 131 cilvēks mēnesī). Gada sākumā apmeklētāju nebija daudz: janvārī -- 27 un februārī -- 38, bet vasaras sezonā viņu skaits jau pārsniedza divus simtus: jūlijā – 227 un augustā -- 226. Atskaites gadā savākta aptuveni pustonna metāla, aptuveni tonna plastmasas pudeļu, 8,8 tonnas lielgabarīta atkritumu, 8,9 tonnas automašīnu riepu, 4 tonnas elektrotehnikas, 2,2 tonnas papīra, 6,6 tonnas stikla utt.

Laukuma darba laiks: no otrdienas līdz sestdienai – no pl. 9.00 līdz 18.00, svētdiena un pirmdiena – brīvdienas. Tur var nodot iepakojumu, pudeles un bundžas, plastmasas pudeles, papīru (kartons, grāmatas utt.), elektrotehniku, lielgabarīta atkritumus, riepas (uzrādot tehnisko pasi, gadā var nodot riepu komplektu). Laukumā pieņem arī lietotus automašīnu eļļas filtrus un baterijas. „Visus sašķirotos atkritumus liek lielos konteineros un, kad tie ir pilni, ved uz poligonu Demenes pagastā. Turpmāk tos pārdod komersantiem, kuriem specializējas dažādos otrreizējo izejvielu pārstrādes veidos. Laukuma darba organizācijas un loģistikas jautājumus risina SIA „Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales starppašvaldību organizācija” (AADSO). Daugavpils dome uzbūvēja laukumu, iegādājās konteinerus un apmaksā komunālos pakalpojumus, bet visus pārējos izdevumus – pārvadājumu loģistiku, darba algas utt., sedz šis uzņēmums, apsaimniekojot  sašķirotos materiālus,” pastāstīja Kaspars Laizāns.

Vēl viens laukums

Ir likums, kas reglamentē minimālo nepieciešamo atkritumu šķirošanas laukumu skaitu pašvaldībās, pamatojoties uz iedzīvotāju skaitu. Daugavpilij, lai nodrošinātu savas vajadzības, nepieciešami tikai divi šādi laukumi, t. i., jāuzbūvē vēl viens. „Lai ierīkotu šādu laukumu, vajadzīgi ievērojami līdzekļi, jo jāiekārto teritorija, jāierīko komunikācijas, jāiegādājas konteineri utt. Otra laukuma celtniecība ir ieplānota, bet pagaidām ir grūti pateikt, kur un kad tas tiks ierīkots. Šādu laukumu drīkst izvietot tikai atbilstošā apbūves zonā. Savulaik daudzi šķirošanas laukumu uzņēma nelabvēlīgi, taču tagad cilvēki sākuši mainīt savu viedokli. Šķiroto atkritumu savākšanas laukumu regulāri pārbauda attiecīgi dienesti, un nekādi pārkāpumi nav atklāti,” pastāstīja Komunālās saimniecības pārvaldes vides inženieris.

Jāatzīmē, ka pašvaldība plāno izmantot atsevišķus konteinerus iepakojumam, bet tā, lai tajos nevarētu iemest citus sadzīves atkritumus. Pašlaik tiek meklēti varianti, kā ieviest atkritumu šķirošanu privātajā sektorā, bet par to vēl pāragri runāt.

Atkritumi nekrājas

Daugavpils novadā atkritumu šķirošana notiek citādi. Kā teica Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, pagastos šķiroto atkritumu savākšanu organizē operatori. Ciemos uzstādīti speciāli konteineri, kur iedzīvotāji izmet konkrētam kritērijam atbilstošus atkritumus. Savukārt firmas, kuras izved atkritumus, savāc šos konteinerus. Jāatzīmē, ka laukos nav īpašu problēmu ar lielizmēra atkritumiem, elektrotehniku un metāllūžņiem, jo tie, kā mēdz teikt, ir „salikti nolikti”, tāpēc ātri vien tiek savākti – tos paņem malkai, nodod pieņemšanas punktos utt.

„Ņemot vērā Ministru kabineta noteikumus par atkritumu šķirošanu, neviens no Daugavpils novada ciemiem neietilpst kategorijā, kur vajadzētu būvēt speciālu atkritumu šķirošanas laukumu. Lielākie ciemi ir Lociki un Krauja, bet arī tur iedzīvotāju skaits svārstās ap tūkstoti. Kopumā novadā nav problēmu ar atkritumu šķirošanu, taču pietiek citu, kuras mēs cenšamies risināt, pirmām kārtām, tie ir atkritumi no vasarnīcām un stihiskās izgāztuves,” pastāstīja Aleksandrs Aizbalts.