„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Latvijas sviests – visdārgākais Eiropā

Aleksandrs Rube

Pašlaik Latvijā sviestam ir visaugstākā cena visā Eiropas Savienībā, liecina tirdzniecības tīklu un Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) salīdzinošie dati.

Pagājušā gada martā viens kilograms sviesta (tauku saturs 82%) maksāja 7,90 eiro, savukārt 2017. gada martā – jau 8,55 eiro. Visstraujāk cenas kāpušas jūnijā, bet augustā sākumā tās jau sasniegušas 13 eiro par kilogramu. Tādējādi Latvijas sviests ir visdārgākais Eiropā, šajā ziņā apsteidzot pat Zviedriju un Vāciju. Tikpat augstas cenas ir vēl tikai Igaunijā.

Lielākajos tirdzniecības tīklos vidējās cenas vairākumam preču ir par 20—30% zemākas, nekā tiek atspoguļotas kopējā statistikā. Tāpēc šodien, neņemot vērā atlaides, Latvijas lielveikalos sviestu var nopirkt par 9—9,9 eiro kilogramā. Šī cena ir gandrīz divreiz augstāka nekā Lielbritānijā. Jāpiebilst, ka viszemākās sviesta cenas ir arī Īrijā un Polijā.