„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.8 °C
apmācies

16.Grāmatu svētki Višķos – lasītprieks un zinātkāre

daugavpilsnovads.lv

Ikgadējie Grāmatu svētki Daugavpils novadā šogad notika Malnavas koledžas izglītības īstenošanas vietā Višķi, piedāvājot plašu un daudzveidīgu programmu gan pieaugušajiem, gan jauniešiem un bērniem. Grāmatu svētki bija nedaudz citādi kā ierasts, jo to organizēšanā pēc 15 gadu aktīvas darbības vairs neiesaistījās ilggadējie sadarbības partneri – Lauku bibliotēku atbalsta biedrība un tās vadītāja Biruta Eglīte. Svētkus rīkoja Daugavpils novada Kultūras pārvalde sadarbībā ar Višķu pagasta pārvaldi.

Svētku atklāšanā sarīkojuma zāle bija pilna, teju 400 apmeklētāji, īpaši kupli pārstāvēta bija jaunā paaudze,  liecinot, ka par spīti tehnoloģiju laikmetam, grāmata kā izziņas avots joprojām nezaudē savas pozīcijas.

Tradicionāli Grāmatu svētkos tiek veidotas politiskās diskusijas par kādu aktuālu jautājumu. Šoreiz “Latvijas Avīze” rosināja diskusiju par tēmu “Vai sociālo apdrošināšanas iemaksu paaugstināšana glābs valsts medicīnu?”, kurā piedalījās Saeimas deputāts un ārsts Hosams Abu Meri, Nacionālā veselības dienesta Latgales nodaļas vadītājs Jānis Pitrāns, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente un ģimenes ārste Līga Kozlovska, SIA “Grīvas poliklīnika” un veselības centra OLVI vadītāja Inta Vaivode, kā arī Naujenes pagasta ģimenes ārste  Iveta Čivkule.

Apmeklētāji labprāt izmantoja iespēju aplūkot un iegādāties grāmatas no Latvijas lielākajām izdevniecībām un apgādiem. Ikviens, kas iegādājās grāmatu, piedalījās izlozē “Veiksmīgais pircējs” – svētku noslēgumā laimīgākie savā īpašumā ieguva jaunu lasāmvielu. Lai gan šogad bibliotēkām izpalika Lauku bibliotēka atbalsta biedrības dāvinājumi un dāvanu kartes, bibliotēku vadītāji aktīvi izmantoja iespēju iegādāties grāmatas par pievilcīgākām cenām, jo šogad Daugavpils novada dome palielināja grāmatu iegādei paredzēto budžetu.

Jauniešiem visas dienas garumā tika organizētas tikšanās ar rakstniekiem – ceļotājiem. Linda Riņķe prezentēja savu otro grāmatu “Paradīzē”, ļaujot caur fotogrāfijām un stāstiem iepazīt piedzīvoto Jaunzēlandē. Savos piedzīvojumos dalījās arī pasaules apceļotājs uz motocikla, 2 Ratu Brīvskolotājs Mārtiņš Sils.

Pieaugušie lasītāji izmantoja iespēju satikties ar rakstnieku un dramaturgu Māri Bērziņu, kura pēdējais vēsturiskais romāns “Svina garša” 2015.gadā ieguva Literatūras gada balvu par labāko prozas darbu, kā arī saņēma citus prestižus apbalvojumus. “Svina garša” joprojām ir viena no pieprasītākajām grāmatām bibliotēku plauktos un ir ierindojusies lasītāko grāmatu topā.

Paralēli grāmatu iegādei, prezentācijām un sarunām, apmeklētāji varēja aplūkot izstādi “Mēs lepojamies” par Višķu pagastu, kā arī Špoģu MMS audzēkņu un mākslinieces Veronikas Ščegoļevas darbu izstādi. Radošas aktivitātes piedāvāja amatnieks Valdis Grebežs,  bērnu žurnāls “Privetik”, izdevniecība “Latvijas Mediji”.