„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Postījums infrastruktūrai Ludzas novadā - 150 000 eiro

freeimages.com

Ludzas novada pašvaldība turpina apzināt dabas stihijas radītos zaudējumus – tiek apkopota informācija par izskalotajiem ceļiem un ietvēm, bojātajiem infrastruktūras objektiem, appludinātajiem tīrumiem un pļavām privātajā sektorā.

Ludzas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Valdis Maslovskis informē, ka provizoriski postījumi pašvaldības publiskajā infrastruktūrā vērtējami aptuveni 150 000 EUR apmērā. Pildas pagastā tiltam pār Ilžas upi ir konstatēti pamatnes bojājumi – izskaloti nesošās konstrukcijas betona fragmenti. Stipri bojātas J. Soikāna Ludzas mākslas skolas mācību telpas, kas atrodas pagrabstāvā un vairākas dienas bija applūdinātas. Kanalizācijas pārsūknēšanas stacijās izgājuši no ierindas 3 ūdenssūkņi. Konstatēti ceļu braucamās daļas asfaltseguma bojājumi un izskalojumi (~ 220 m2), caurteku bojājumi un aizdambējumi.

Ludzā izskaloti un apbrukuši notekgrāvji (kopgarumā ~920 m), bojāti kanalizācijas tīkli, gan daudzdzīvokļu namos, gan privātmājās tecējuši jumti un applūda pagrabtelpas. Par privātajā sektorā lietavu radītiem zaudējumiem pašvaldībai ir ziņojuši vien 7 novada lauksaimnieki. Vienā zemnieku saimniecībā bojā gājuši kartupeļu stādījumi 2 ha platībā. Lielākie postījumi, kuri radīs neatgriezeniskus zaudējumus, – applūdušie labību lauki 100 ha kopplatībā. Materiālo zaudējumu precīzu apmēru varēs noteikt tikai pēc graudaugu novākšanas un to nodošanas. Zemnieki pārliecināti, ka ilgstošās lietavas negatīvi ietekmēs arī nākamā gada ražu.

Lai apspriestu anomālo lietavu rezultātā radušos situāciju, 28. augusta vakarā Līvānos Latgales reģiona pašvaldību vadītāji tikās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski, zemkopības ministru Jāni Dūklavu un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu. Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs informē, ka tikšanās laikā tika uzsvērts: plūdu skarto reģionu lauksaimniekiem tiks sniegta palīdzība un zaudējumu kompensācija, tomēr katrs iesniegums tiks izvērtēts individuāli. Lauksaimniekiem ir iespēja pieteikt zaudējumus elektroniski, taču vēl nav zināmi kritēriji, pēc kādiem zaudējumi tiks kompensēti.

No ministru puses saņemts solījums darīt visu iespējamo, lai lauksaimniekiem nebūtu jācieš arī sankcijas no aizdevējiem – bankām, ja lauksaimnieki šajā krīzes situācijā nespēs savlaicīgi norēķināties par izsniegtajiem aizdevumiem, tāpat ja nespēs pildīt līgumus, kas saistīti ar produkcijas piegādi.

Palīdzība pašvaldībām tiks sniegta pēc tam, kad pašvaldības būs novērsušas postījumus uz ceļiem un infrastruktūras objektos. Pieejamais kompensācijas apjoms varētu būt 70% no kopējās darbu tāmes.


ludza.lv