„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Dzīvniekus izmantot aizliegts, bet cirks tos atvedis

Aleksandrs Rube

„Latgales Laika” redakcijā vērsās Esplanādes iedzīvotājs, kurš paziņoja, ka teritorijā pie futbola stadiona iekārtojies kārtējais cirks. Šeit bieži apmetas ceļojošo cirku trupas, taču, sakarā ar Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, tie nedrīkst savā šovā izmantot savvaļas dzīvniekus.

Cirka repertuārā, kurš pašlaik ieradies Daugavpilī, ir priekšnesumi, kuros tiek izmantoti dzīvnieki – par to liecina speciāli angāri un raksturīga smaka. Vai dzīvnieki uzstāsies šovā, pagaidām nav zināms. Taču, neskatoties uz to, Latvijā jau ir fiksēti gadījumi, kad ticis pārkāpts jaunais aizliegums, un tieši tas izraisījis daugavpiliešu satraukumu.

„15. jūnijā pieņemtie likuma grozījumi pilnībā aizliedz savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā Latvijas teritorijā,” pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, „turklāt savvaļas dzīvniekus nedrīkst izmantot maksas fotogrāfijām. Tiem jāatrodas aplokā vai ganībās.”

Jauno normu ievērošana jākontrolē pašvaldības policija un PVD inspektoriem. Katrai pašvaldībai, kuras teritorijā ieplānotas cirka viesizrādes, laikus jābrīdina tā vadība par aizliegumu. Ja tas tiek pārkāpts, policija ir tiesīga nekavējoties pārtraukt priekšnesumu. Savukārt inspektoriem jāseko cirka izrādēm no to sākuma līdz beigām.

Visu rakstu lasiet 1.septembra numurā.