„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.5 °C
apmācies

III vispasaules diktāts latviešu valodā Daugavpilī un Rēzeknē

pexels.com

Sestdien, 2017. gada 7. oktobrī, plkst. 12.00  ikviens interesents tiek aicināts pārbaudīt savu rakstītprasmi, piedaloties III vispasaules diktātā latviešu valodā klātienē kādā no sešām Latvijas pilsētām (Rīga, Ventspils, Liepāja, Valmiera, Rēzekne, Daugavpils) vai tiešsaistē šajā vietnē.

Atzīmes netiks liktas, diktātu varēs rakstīt, gan norādot savu vārdu, gan anonīmi, jo iniciatīvas mērķis ir sniegt iespēju ikvienam novērtēt savas zināšanas latviešu valodas pareizrakstībā. Interesenti, kuri būs rakstījuši diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās, savukārt tie, kuri būs uzdevumu pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt vietnē www.raksti.org.

Diktoru lomu, lasot diktātu klātienē, uzņemsies sabiedrībā pazīstami cilvēki. Aptuveni 300 vārdu garā diktāta teksta autors ir rakstnieks Nils Sakss, Rīgā Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē (LU HZF) to diktēs aktrise Guna Zariņa. Diktāta atbilstību latviešu valodas normām pārbaudīja un apstiprināja LU HZF Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras vadītāja Andra Kalnača.

2016. gada diktātu latviešu valodā tiešsaistē un dažādās valstīs un pilsētās kopā rakstījuši 789 cilvēki. Divi diktāti ir uzrakstīti bez kļūdām, trīs – ar vienu kļūdu, savukārt lielākais kļūdu skaits vienā darbā ir 234. Vidēji dalībnieki tekstā pieļāvuši 11 ortogrāfijas un 7 interpunkcijas kļūdas, turklāt vidēji sievietēm ir divreiz mazāk kļūdu nekā vīriešiem (attiecīgi 15 un 31). Jaunākā dalībniece ir 9 gadus veca rīdziniece, savukārt vecākais dalībnieks ir 82 gadus vecs kungs no Salaspils. Kopā diktātā piedalījušies interesenti no 24 valstīm.


rezekneszinas.lv