„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

XXI gadsimta izglītība – praktiskums un globāla domāšana

Aleksandrs Rube

Augusta beigās Krievu vidusskolā – licejā notika ikgadējā skolotāju konference, kurā piedalījās Daugavpils skolu direktori un pedagogi, kā arī pilsētas vadība. Galvenā tēma bija projekts „Skola 2030”.

Jaunā projekta mērķis ir mainīt izglītības saturu Latvijā, padarot to praktiskāku, elastīgāku un skolēniem saprotamāku. Jaunās koncepcijas pamatā ir prognoze, kas šogad izskanēja Pasaules ekonomikas forumā Davosā, -- 65% bērnu, kuri tagad sāk mācīties pirmajā klasē, strādās profesijās, kuru pašlaik vēl nav. Tāpēc izglītības jautājums mūsdienās ir īpaši aktuāls – ko mācīt un, galvenais, kā mācīt.

„Tagadējie skolēni stipri atšķiras no tiem, kurus mēs un mūsu kolēģi mācīja pirms 20—25 gadiem,” konferences atklāšanā teica Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, „viņi labāk par mums prot apieties ar  tehniku, apgūst daudzas valodas, orientējas modernajās tendencēs. Pasaule kļuvusi agresīva attiecībā pret pieaugušajiem un draudzīga bērniem. Ar to ir jārēķinās.”

Viss izglītības saturs Latvijā tiek pārskatīts jau trešo reizi kopš neatkarības atjaunošanas. Taču šoreiz tas attiecas uz visu vispārējās izglītības sistēmu kopumā – no bērnudārza līdz pat vidusskolai.

Projekta „Skola 2030” mērķis ir XXI gadsimtā nepieciešamo prasmju un iemaņu attīstīšana. Jaunās izglītības sistēmas pamatelementi būs radoša pieeja, globāla domāšana un spēja plānot. Īpaša uzmanība tiks veltīta darbam ar tehniku un inženiera iztēles attīstīšanai. Būtiski samazināsies dažu priekšmetu nozīme – skolotāji centīsies vienā nodarbībā apvienot vairākas disciplīnas. Piemēram, apskatot kādu dabas parādību, stundā skaidros ar to saistītu terminu un jēdzienu rašanos, tās izcelsmi, kā arī veiks eksperimentu. Vienlaikus skolās vairākkārt jāpalielina praktisko nodarbību skaits, savukārt ieskaites būs jākārto, nevis lai izliktu atzīmes, bet pārbaudītu konkrētas prasmes.

Detalizētāku informāciju par jauno izglītības saturu var saņemt mājas lapā www.skola2030.lv

Visu rakstu lasiet 1.septembra numurā.