„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+0.4 °C
nedaudz mākoņains

Audžuģimeņu kustība Latgalē uzņem apgriezienus

Dinija Jemeļjanova

Zinību dienas priekšvakarā Daugavpils „Zinoo” centrā pulcējās audžuģimenes no  visas Latgales, lai iepazītos ar Daugavpils pašvaldības izstrādāto jauno pabalstu programmu audžuģimenēm, kas pabalsta apjoma ziņā Daugavpils pilsētu ierindojusi otrajā vietā Latvijā. Lai arī atbalsts audžuģimenēm audzis, pašu audžuģimeņu skaits Daugavpilī un arī kopumā Latgalē ir mazs.

 Ģimeņu maz, toties kuplas

Daugavpils šobrīd izvirzījusi mērķi dubultot audžuģimeņu skaitu (šobrīd to ir desmit). Latgales audžuģimeņu biedrības „Muna sāta” vadītāja Marija Pupiņa zina stāstīt, ka vidēji Latgalē ir 96 audžuģimenes, piemēram, Kandavas novadā vien esot gandrīz tikpat audžuģimeņu. Savukārt Latgalē ir arī novadi, kuros nav nevienas audžuģimenes, piemēram, Ludzas, Varakļānu un Baltinavas novadā.

„Priecē, ka pašvaldības mūs ir sadzirdējušas,” stāsta M. Pupiņa, „taču gribētos, lai pašvaldībā būtu skaidri saprotams, ka šī nauda ir bērnam nevis audžuģimenei.” Bērni, kas nāk no sociālā riska ģimenēm, bieži vien ir ar dažāda rakstura problēmām, cieš no veselības problēmām, psiholoģiskām traumām vai pat piedzīvojuši garīgo, fizisko vardarbību. „Tas ir ļoti smags darbs,” atzīmē M. Pupiņa. „Lai palīdzētu bērnam integrēties sabiedrībā, ir nepieciešama psihologu, sociālā un veselības aprūpes palīdzība. Piemēram, Daugavpilī nav iespējams saņemt visus šos pakalpojumus.” M. Pupiņa šobrīd pieņēmusi audžubērnu ar īpašām vajadzībām, ar viņu nācās vairākas reizes doties uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu.

Latgale īpaši izceļas ar to, ka audžuģimenēs ir liels pieņemto bērnu skaits. Vidēji tie ir četri līdz seši audžubērni ģimenē. „Varbūt tā ir mūsu, latgaliešu, mentalitāte – veidot kuplas ģimenes,” M. Pupiņa skaidro, ka ir daudz ģimeņu, kas dzīvo laukos, tās varot mājā uzņemt daudz vairāk bērnu nekā pilsētnieku ģimene dzīvoklī.

Ko saņems Daugavpils audžuģimenes:

  • Jaunais pabalsta apmērs audžuģimenēm no pašvaldības vienam bērnam būs 300 eiro.
  • Palielinās pabalstu bērna uzturēšanai līdz 170 eiro mēnesī (bija 115), mīkstā inventāra iegādei līdz 130 eiro (bija 85). Šī palīdzība sekos Daugavpils bērniem, neatkarīgi no audžuvecāku dzīvesvietas.
  • Būs jauns pabalsta veids efektīvai bērna socializācijai un audzināšanai 600 eiro apmērā gadā. Pabalsts būs pieejams ģimenēm, kuras savu dzīvesvietu deklarējušas Daugavpilī. Nauda paredzēta bērna papildus izglītošanai.
  • Būs vienreizējs pabalsts 70 eiro apmērā, ko izmaksās, kad bērnu ievietos audžuģimenē. Tas nepieciešams, lai jauniem vecākiem būtu līdzekļi pirmās nepieciešamības preču iegādei- pārtika, apģērbs.
  • Tāpat kā daudzbērnu ģimenes, arī audžuģimenes saņems pabalstu uzsākot jauno mācību gadu. Pirmskolas izglītības audzēkņiem 25 eiro, pirmklasniekiem 50 eiro, pārējiem skolēniem 35 eiro. Šis pabalsts tiks izmaksāts visiem Daugavpils bērniem, kuri ievietoti audžuģimenēs. Šogad tiks izstrādāta speciāla sociālās rehabilitācijas programma, palielinās iespējas saņemt psihologa palīdzību.

Pilnu rakstu lasiet 8.spetembra numurā.