„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Tiesībsargs kritizē Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas darbu

Aleksandrs Rube

Augusta beigās Daugavpili oficiālā vizītē apmeklēja Latvijas Republikas tiesībsargs Juris Jansons. Viņš sveica audžuģimenes svētkos zinātkāres centrā „Zinoo” un atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

J. Jansons pozitīvi novērtēja Daugavpils domes jaunākos grozījumus noteikumos par palīdzības paplašināšanu  audžuģimenēm. Ir ievērojami palielināts bērna uzturēšanas, mīkstā inventāra iegādes pabalsts, kā arī ieviests socializācijas pabalsts un pabalsts mantu iegādei, pieņemot bērnu ģimenē.

Tiesībsargs komentēja Izglītības un zinātnes ministrijas reformas, atzīmējot, ka pāreja uz mācību uzsākšana no sešu gadu vecuma rada daudz neskaidrību. Ministrijai precīzāk jāizskaidro savi jauninājumi, jo vēl joprojām nav skaidrs, vai reforma attieksies uz visiem sešgadīgajiem bērniem, vai arī šo jautājumu, tāpat kā līdz šim, lems katra konkrēta skola.

Tika apspriesta arī liepājnieka Ivana Berladina bojāeja. Tiesībsargs uzskata, ka bērnu tiesību likumdošana Latvijā ir ideāla, bet sankcijas, kas tiek vērstas pret vecākiem, joprojām ir pagalam neefektīvas. „Latvijā jau divdesmit gadus ir Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, bet man joprojām nav skaidrs, ar ko tā īsti nodarbojas. Es uzskatu, ka tās darbība ir ļoti virspusēja,” viņš teica.

Juris Jansons komentēja arī deinstitucionalizācijas ideju – lielākās daļas bērnunamu slēgšanu un bērnu pārvietošanu uz audžuģimenēm, ko plānots īstenot pēc sešiem gadiem. „Tā ir laba iecere, taču tās realizācijā daudz kas atkarīgs no pašvaldībām un sociālo dienestu darba. Ja audžuģimeņu sistēma darbosies labi, bērns tiks nodots jaunu vecāku aizgādnībā bez valsts instanču starpniecības. Ideālā variantā bērnunamā ievietos tikai īpašos izņēmuma gadījumos,” tiesībsargs pauda cerību.