„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.0 °C
apmācies

Līksnas muižas logos atspīd debesis

Dinija Jemeļjanova

Nedēļas nogalē aizvadītas Eiropas kultūras mantojumu dienas, kas tika atzīmētas vairākās vietās Latvijā, tostarp Daugavpils novadā. 9. septembrī pasākumā Līksnas pagastā tika uzsvērta Līksnas mācītājmuižas vēsturiskā nozīme. Senās ēkas logu ailēs atspīdēja debesis, tiesa, bērnu uzgleznotas.

Līksnas mācītājmuiža ir viena no retajām vēsturiskajām ēkām Līksnas pagastā, kas vēl daļēji saglabājusies. Pirmās liecības par to meklējamas jau 19. gadsimtā, taču gadu simtu gaitā vairākkārt mainījušās ēkas funkcijas – sākotnēji tā bija plebānija, tad viena no pirmajām baznīcas skolām Latgalē. Kaut gan šobrīd ēka nav apdzīvojama, vietējie vēl atminās, ka tur atradušies gan ārstu kabineti, gan dzīvokļi, gan noliktavas vietējā kolhoza vajadzībām.

Vēsturnieks Romualds Gadzāns pasākumā izcēla, ka šī ir vieta, kur sarakstītas un latgaliešu valodā tulkotas daudzas lūgšanu grāmatas, bet mācītāji Jozefs Akilevičs un Tomašs Kosovskis apkopojuši latgaliešu rakstu valodas gramatiku izdevumā „Gramatyka inflantsko-łotewska”.  Ne velti šim pasākumam izvēlēts nosaukums „Par bitēm” -- Līksnas mācītājmuižā tapa arī viena no pirmajām populārzinātniskajām, laicīgā satura grāmatām Latgalē „Pirmās bites”.

Visu rakstu lasiet 12.septembra numurā.