„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Atcels atbrīvojumus no ekoloģiski nozīmīgām platībām

Egita Terēze Jonāne

Lauku atbalsta dienests informē, ka lauksaimnieki virknē pagastu 2018. gadā tiks atbrīvoti no ekoloģiski nozīmīgu platību izveides prasībām. Pagastu sarakstā iekļauti arī Latgales pagasti - Birzgale, Goliševa, Istra, Kaplava, Lauderi, Mākoņkalns, Pasiena, Rugāji, Rundēni, Žīguri.

Tāpat publicēti tie pagasti, kuros lauksaimniekiem nākamgad atcels atbrīvojumus no ekoloģiski nozīmīgu platību izveides prasībām, proti, Bērzkalne, Feimaņi.

LAD atgādina, ka viena no zaļināšanas maksājumu prasībām ir ekoloģiski nozīmīgas platības izveide. Respektīvi, lauksaimniekiem, kuru aramzemes platība saimniecībā ir lielāka par 15 hektāriem, ir jānodrošina ekoloģiski nozīmīgas platības izveidi laukā, kas atbilst vismaz 5% no aramzemes. Par ekoloģiski nozīmīgām platībām tiek uzskatītas laukmales, kā arī zeme, ko aizņem koku un krūmu puduri, dižkoki, papuve, slāpekli piesaistoši kultūraugi, starpkultūras vai zālāju pasēja.    

Ja platībā ir apgabali ar dabas ierobežojumiem un ja to vairāk kā 50% klāj mežs, tāpat ja meža zemes attiecība pret lauksaimniecības zemi ir lielāka nekā 3 pret 1, tad īpašnieks nākamgad varēs pretendēt uz atbrīvojumu no ekoloģiski nozīmīgu platību izveides prasībām saimniecībās, kas strādā pieminētajos pagastos.

Vairāk var jautāt LAD reģionālajās pārvaldēs -- Preiļos, tālr. 65307091, Krāslavā, tālr. 26158620, Daugavpilī 65450261.