„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.2 °C
apmācies

Bērnudārzi – jaunas grupas, ilgstošs remonts un garas rindas

Septembrī notiek pirmsskolas izglītības iestāžu pieņemšana – Daugavpils Izglītības pārvaldes (IP) pārstāvji pārbauda bērnudārzu piemērotību izglītības procesa īstenošanai. Šogad pārbaudē atklātas acīmredzamas problēmas.

Pašlaik Daugavpilī ir 28 pirmsskolas izglītības iestādes, populārākie ir 9., 14., 18. un 24. bērnudārzs – šeit ir latviešu grupas, daudzi vecāki cenšas iekārtot šeit bērnus, lai viņi varētu veiksmīgāk apgūt valsts valodu. Šī iemesla dēļ pilsētas bērnudārzos septembrī sākušas darbu vēl septiņas grupas ar latviešu mācību valodu -- 1., 5., 14., 20. un 23. bērnudārzā (divas grupas) un Ruģeļu bērnudārzā. Jāatzīmē, ka sakarā ar papildus latviešu grupu izveidošanu radušās grūtības – trūkst pedagogu.

26. bērnudārzā nokaitētas emocijas

Dažos pilsētas bērnudārzos ir daudz nopietnākas problēmas, kas saistītas ar remontdarbiem. Pašlaik vērienīgs remonts notiek 3., 5. un 26. bērnudārzā, turklāt visos ir grūtības ar savlaicīgu darbu pabeigšanu. 3. un 5. bērnudārzā ir lielas cerības, ka remonts tiks pabeigts šī gada oktobrī vai decembrī, savukārt 26. pirmsskolas izglītības iestādē situācija ir daudz sarežģītāka.

„Latgales Laiks” jau informēja, ka 26. bērnudārzā, kurš atrodas ķīmiķu mikrorajonā, darbus veic firma „Šafrans”, kura solīja pabeigt abu korpusu remontu jau šogad. Dažādu nebūšanu un līdzekļu trūkuma dēļ firma neizpildīja savas saistības. Kopš darbu sākuma (2016. gada novembris) 180 bērnudārza audzēkņi apdzīvo ēkas otro korpusu. Un, lai arī bērni jau ir pieraduši pie elastīgā grafika, bērnudārza darbiniekus nebeidzamais stress ir pamatīgi nogurdinājis.

„Šeit strādā lielisks kolektīvs, brīnišķīgi pedagogi un tehniskais personāls. Ja nebūtu viņu saliedētā darba, man ir grūti iedomāties, kā 26. bērnudārzs funkcionētu šādos apstākļos,” saka IP vadītāja Marina Isupova.

Bērnudārza personāls nekurnot pacieš ieilgušo celtniecību. Grūtības sagādā arī tas, ka būvdarbu laikā celtnieki abos korpusos nolējuši ūdeni no apkures sistēmas. Tāpēc, ja strauji pazemināsies gaisa temperatūra, bērniem būs jāsalst. Neskatoties uz IP prasībām, siltummezgls joprojām nav  ieslēgts. „Siltuma pieslēgšana ir mūsu svarīgākā problēma,” saka bērnudārza direktore Arvita Jukša, „vispār jau tas izskatās pēc sabotāžas.”

Uz foto - 26. bērnudārza pirmais korpuss.

Visu rakstu lasiet 12.septembra numurā.