„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Vandāļi bojā Rēzeknes ebreju kapus

rezekne.lv

Iepriekšējās nedēļas beigās Rēzeknes ebreju kapos A.Upīša ielā divas reizes uzdarbojās vandāļi, sasitot vāzes, nogāžot vairākus kapakmeņus, izmētājot puķes un salaužot soliņus. Kā pavēstīja Pilsētas saimniecības pārvaldes Galvenā speciāliste komunālinženiere Nellija Sināte, pēdējā mēneša laikā līdzīgi gadījumi ebreju kapos konstatēti jau piecas reizes.

Pirmo vandālisma aktu Pilsētas saimniecības pārvaldes speciālisti fiksēja 11. augustā, kad tika konstatēti desmit kapsētas žoga sekciju bojājumi, par ko nekavējoties tika sastādīts akts, kurš tika nosūtīts Valsts policijai ar lūgumu uzsākt notikušā izmeklēšanu. Jau pēc trijām dienām, 14. augustā, pašvaldības speciālisti fiksēja jaunus žoga betona fragmentu bojājumus. Trešais vandālisma akts notika 23. augustā, kad tika bojāts ne tikai žogs, bet arī apzīmēti atkritumu konteineri. Par visiem konstatētajiem bojājumiem pašvaldība ar iesniegumiem vērsās policijā.

8. septembrī pašvaldības speciālisti Valsts policiju izsauca uz notikuma vietu, jo fiksētie pārkāpumi izrādījās nopietnāki nekā iepriekšējās reizēs, kā arī bojājumi jau skāra privātpersonu īpašumu. Arī nākamajā dienā tika fiksēti līdzīgi bojājumi: apgāzi kapakmeņi, salauztas vāzes, bojāts žogs u.c.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs uzskata, ka vandālisma akti nav attiecināmi uz sīku huligānismu, bet gan apzinātu nacionālā naida kurināšanu, kā arī mērķtiecīgu gan pašvaldības, gan privātpersonu īpašuma bojāšanu. “Atbildīgajām personām ir jāsaņem sods kriminālprocesa ietvaros. Šie vandālisma akti izsauca plašu rezonansi gan pilsētā, gan ārpus tās robežām, tāpēc arī atbildīgo personu vārdi ir jāzina visiem. Rēzeknes iedzīvotāji pagātnē ļoti smagi cietuši no traģiskajiem Holokausta notikumiem, tāpēc nav nekā pārsteidzoša, ka tamlīdzīgi nodarījumi tiek uztverti ļoti asi. Mēs pārdzīvojam par notikušo kopā ar Rēzeknes ebreju kopienu un ļoti ceram, ka vainīgie tiks atrasti un sodīti. Tuvākajā laikā mēs apsolām novērst žoga bojājumus un ķerties klāt jauna nožogojuma celtniecībai, turklāt 1. augustā tika parakstīts līgums ar SIA “Baltijas celtnieks” par žoga celtniecību apkārt ebreju kapiem (kopējā līguma summa – 5038,19 eiro),” notikušo komentē Domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.