„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+8.2 °C
apmācies

Nostiprina Lubāna ezera Ziemeļu dambi

rezekneszinas.lv

Valsts SIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” (ZMNĪ) veic Lubāna ezera Ziemeļu dambja nostiprināšanu, un darbi tiks turpināti, lai ierobežotu viļņu postošo iedarbību uz dambi. Situācija uz Lubāna ezera dambja tiek kontrolēta un nerada tālākus avārijas draudus, informē ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. 

Pēc ilgstošām lietavām ar palielinātu nokrišņu daudzumu Latgales reģionā ir būtiski pieaudzis ūdens noteces apjoms, no kura liela daļa notek Lubāna ezerā. Saistībā ar ierobežotu caurplūdumu Aiviekstes upē un Meirānu kanālā šobrīd ir apgrūtināta ūdens līmeņa pazemināšana Lubāna ezerā. Tā rezultātā Lubāna ezerā ūdens līmenis ir būtiski paaugstinājies, tas pārsniedz Lubāna ezera vidējo ekspluatācijas līmeni par 1,7 metriem. Palielinoties dienvidu un dienvidaustrumu vēja ātrumam, viļņošanās rezultātā ir apdraudēta Lubāna ezera Ziemeļu dambja noturība, kas varētu draudēt ar tā pārraušanu, tāpēc ZMNĪ turpina dambja nostiprināšanu.