„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.3 °C
neliels sniegs

Dabu saprot un saudzē izglītots bērns un pieaugušais

Egita Terēze Jonāne

Latgalē un Sēlijā notiek dažādi izglītojoši un informatīvi pasākumi bērniem un pieaugušajiem, kurus rīko gan valsts institūcijas, gan sabiedriskās organizācijas. Aptaujātie organizatori „Latgales Laikam” uzsvēra, ka cilvēki pēc šiem pasākumiem kļūst zinošāki un izglīto arī savus ģimenes locekļus, draugus un klasesbiedrus.

Vides klasē vēro putnus un mīca mālu

Bebrenē dabas parka „Dvietes paliene” informācijas centrs „Gulbji” kopš 2008. gada rīko Vides klases nodarbības. Bebrenes pagasta pārvaldes vadītāja Benita Štrausa, kura vada un koordinē šī centra darbību, pastāstīja, ka cauru gadu mazi un lieli var apmeklēt teorētiskās un praktiskās nodarbības. Proti, vērot putnus, atpazīt dzīvnieku pēdas, iepazīt augus, apgūt latviešu tautas tradīcijas un tml. Skolēniem tiek izsniegtas Dvietes palienes vides burtnīcas, kurās viņi ieraksta novērotās dabas parka dabas un kultūrvēsturiskās vērtības.

Vides klase septembra sākumā piedzīvoja vēl nebijušu pasākumu, proti, pirmo reizi notika Eiropas kultūras mantojuma dienām veltītā nodarbība „Tagadnes un pagātnes krustceles Dvietes upes ielejā”. Arheologi pastāstīja par arheoloģijas zinātni, demonstrēja arheologa tērpus un rīkus un vadīja pārgājienu dabā pa seno apmetņu vietām Dvietes upes krastos. Turpat notika arī māla priekšmetu lipināšanas darbnīca, un vēlāk šie priekšmeti tika apdedzināti keramikas krāsnī.

Vides klases nodarbības vada ne tikai arheologi, bet arī ornitologi, literāti, vēsturnieki, augstskolu lektori, vides un dabas aizsardzības speciālisti. „Pēc šādām praktiskām nodarbībām, kur ietverts arī gida vai lektora interesantais stāstījums, bērni un pieaugušie mājās dodas daudz zinošāki. Turklāt vairāki desmiti dabas draugu apmeklē visas Vides klases nodarbības,” saka Benita Štrausa. 

„Dvietes palienes” Vides klasē bērni cenšas atpazīt aizsargājamos augus
 

Centrs „Rāzna” sadarbojas ar skolām

Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra „Rāzna”, kas izveidots 2014. gadā Rāznas nacionālajā parkā, darbinieki pa gadu nobrauc tūkstošiem kilometru, lai ne tikai popularizētu Rāznas nacionālo parku, bet arī rīkotu informatīvus un izglītojošus pasākumus skolās, dabas parkos, novadu dienās un tml.

Centra „Rāzna” vadītāja Regīna Indriķe pastāstīja, ka čaklākie apmeklētāji ir skolēni. Viņu pulkā populāras ir vides spēles, tostarp puzles, kā arī nodarbības dabā „Abi nav nieki, abinieki”, Ūdensputni Rāznā”, „Rāznas ezera zivis -- parastās un īpašās” un tml., kas notiek turpat Rāznas nacionālajā parkā.

Jau par tradicionālām kļuvušas Mitrāju, Ūdens, Putnu, Pļavu dienas, Kukaiņu naktis. Ceļotāji novelk apavus, lai izietu sajūtu taku, kas nobērta ar čiekuriem, akmeņiem, smiltīm un sūnām. Gidu pavadībā var doties dažus kilometrus tālākā ceļojumā pa Akmeņu taku vai uz Volkenbergas pilsdrupām. Pateicoties radošām darbnīcām, bērni un pieaugušie iemācās, piemēram, darināt būrīšus. 

Izbraucot uz skolām, dabas izglītības centra „Rāzna” darbinieki uzdod bērniem atraktīvus uzdevumus, piemēram, sagrupējot attēlus noteiktā secībā, bērni uzzina, cik ilgs mūžs ir atkritumiem, kurus cilvēks izmet dabā. Tāpat lektori lasa lekcijas un rīko vides spēles par bieži sastopamām un aizsargājamām augu sugām, īpaši aizsargājamām dabas teritorijām. Kur notiek lielāki publiskie pasākumi, tostarp pilsētu vai novadu svētki un Dabas koncertzāle, kas šogad izskanēja dabas parkā „Dvietes paliene”, tur piedalās arī dabas izglītības centra „Rāzna” ļaudis ar radošām darbnīcām un praktiskiem izzinošiem uzdevumiem.

Dabas pazīšanas puzle brīvā dabā
 

„Pēc mūsu novērotā bērnu un pieaugušo interese par  izglītojošu atpūtu dabā pieaug katru gadu. Vieni atnāk jau ar priekšzināšanām, citi saka, ka esot balta lapa. Tomēr viņus visus vieno centieni pazīt un iemīlēt dabu,” atzina R. Indriķe. 

 Uzziņai

  • „Dviete palienē” Vides klasi pa gadu apmeklē ap 200 klausītāji
  • Dabas izglītības centra „Rāzna” izglītojošajos pasākumos iesaistās vairāk kā 700 cilvēki gadā