„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Zemniekiem atsaka kompensācijas

pexels.com

18. septembrī preses konferencē Daugavpils novada domē tika apspriests Latgales zemnieku stāvoklis, kur cieš zaudējumus ieilgušo lietavu dēļ. Problēmu rada ne tikai laika apstākļi, bet arī pārmērīgā birokrātija.

Pēc aptuvenām novada pašvaldības aplēsēm, zaudējumi, ko zemniekiem radījušas lietavas, jau ir 30% no plānotās ražas (virs 3000 ha). Lai gan zemnieki aktīvi iesniedz pieteikumus zaudējumu kompensēšanai Lauku atbalsta dienestam un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram, ne visi saņem pozitīvi atbildi. Tas tiek skaidrots tādējādi, ka graudzāles, kas atrodas ūdenī, nav sagūlusi veldrē, bet stāv taisni. Lauks ar taisni stāvošām graudzālēm nevar tikt iekļauts  kompensāciju sarakstā.

Visdrīzāk, 2018. gadā Latgalē būs slikta arī ziemāju raža, jo ziemāju kultūras ūdenī jau sākušas pūt. Ja septembra beigās vai oktobra sākumā uznāks salnas, nākamajā pavasarī var bankrotēt daudzas saimniecības.

„Zemniekiem ir viss – tehnika, strādnieki un noliktavas,” atzīmēja Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, „taču viņi nevar novākt ražu, jo lauki ir applūduši. Pat tad, ja viņi riskēs, graudi būs mitri un nebūs derīgi apstrādei.”