„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Strauji pieaug pieteikumu skaits par plūdos cietušajām platībām

rezekneszinas.lv

Līdz 20.septembrimm LAD ir saņēmis 1035 lauksaimnieku pieteikumus par spēcīgajās lietavās un plūdos cietušajām platībām. Kopumā pieteiktas vairāk nekā 27 tūkstoši lielas zaudētās ražas platības un gandrīz 5000 tonnas bojāta sagatavotā siena.

LAD direktore Anna Vītola-Helviga raksturo situāciju: “Pēc pēdējām lietavām nedēļas sākumā strauji pieaug pieteikumu skaits, jo lauksaimniekiem vairs nav cerību novākt ražu, tā ir pilnībā gājusi bojā. To, ka situācija pasliktinājās, parāda arī pēdējie saņemtie satelītattēli - applūdušo teritoriju apjoms, ja salīdzinām ar augusta beigām, ir pieaudzis divas reizes. Dienests aktīvi veic apsekošanas darbu, tas ir apjomīgs un sarežģīts, to darām gan vakaros, gan brīvdienās. Karu dienu apsekojam vairākus simtus lauku, bieži vien ceļi dubļu dēļ nav izbraucami, inspektori līdz laukiem mēro vairākus kilometrus ar kājām, nereti paši lauksaimnieki palīdz nokļūt līdz izpostītajiem laukiem ar savu traktortehniku. ”

Lai samazinātu nepieciešamību fiziski apmeklēt visus cietušos laukus, LAD, izmantojot pieejamos satelītattēlus datus, ir izveidojis īpašu karti ar applūdušajām teritorijām novados, kuros ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. Šo karti dienesta inspektori izmanto plūdos skarto lauksaimniecības zemju apsekošanā, it sevišķi vietās, kur ceļi ir grūti izbraucami un piekļuve pie laukiem ir stipri apgrūtināta. Šāda pieeja laikā, kad dienestam būtiski trūkst resursu, ļauj darbu veikt pēc iespējas efektīvāk.

LAD atgādina, ka pieteikumus lauksaimnieki var iesniegt vēl līdz šā gada 2.oktobrim. Lauksaimnieki var iesniegt papildu informāciju par vēl cietušajiem laukiem arī pēc tam, kad pieteikums jau ir iesniegts dienestam. LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā ir izveidota īpaša sadaļa, kur pieejama izdrukāšanai sagatavota daļēji aizpildīta informācijas (pieteikuma) veidlapa, to var iesniegt LAD Klientu apkalpošanas centros un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā.