„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
nedaudz mākoņains

Tukšajās skolās skan atbalss

Anatolijs Krilovs

Mācību gada sākumā daudzās lauku skolās vēl skan bērnu balsis un mācības rit pilnā sparā, bet citās, kuras jau ir slēgtas, valda smags, nomācošs klusums. Krāslavas novada Kombuļu pagasta Sauleskalna sākumskolas durvis nu ir slēgtas.

Kombuļu pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Umbraško pastāstīja, ka skola bija paredzēta 100 un vairāk skolēniem. Savulaik tieši tik daudz bērnu šeit arī mācījās. Bet, pasliktinoties demogrāfiskajai situācijai, skolēnu skaits aizvien vairāk saruka, līdz skolā palika 18 audzēkņi. Tieši tik daudz bērniem arī bija jāsāk skolas gaitas šajā mācību gadā, bet tā nenotika. „Materiālais nodrošinājums bija smags slogs pašvaldības budžetam, neskatoties uz to, ka novada dome beidzamajos 3—4 gados iespēju robežās centās finansējuma jautājumus atrisināt pozitīvi. Mēs visiem spēkiem mēģinājām pārliecināt deputātus, ka skolai, kurai ir  sena vēsture un tradīcijas, jāpastāv. Diemžēl tā nenotika,” stāsta Aivars.

Pagasts ik mēnesi pārskaitītu 1000 un vairāk eiro mācību procesa nodrošināšanai, tostarp dotējot skolotāju darba algas. Beidzamajā laikā skolā bija tikai divi pedagogi, neskaitot direktoru. Taču pienāca brīdis, kad pagasts vairs nespēja nodrošināt finansējumu, un, lai cik skumji tas bija pedagogiem, bērniem un vecākiem, izglītības iestāde tika slēgta. Ka teica Aivars Umbraško, lai gan  katrā klasē skolēnus varēja saskaitīt uz pirkstiem un šādu skološanu var salīdzināt ar augstas kvalitātes mācībām Eiropā, jo pilsētas skolās audzēkņu skaits pārsniedz trīsdesmit, tomēr skolas un tās infrastruktūras, tostarp katlumājas, uzturēšana ir nepieļaujama greznība.

Kombuļu skolas pedagogi palika bez darba, lielāko daļu skolēnu nosūtīja uz Krāslavas Valsts ģimnāziju un Aglonas vidusskolu.

Skola atrodas skaistā, gleznainā vietā, tai ir lieliska infrastruktūra, un nu tā palikusi tukša. „Skolas slēgšana bija neizbēgama, un, lai kā mēs to negribētu, šis process turpināsies, samazinoties iedzīvotāju skaitam,” teica pagasta vadītājs.

Līdzīgs liktenis piemeklējis desmitiem Latvijas skolu. Savulaik uz slēgšanas robežas atradās Salienas vidusskola, kuras atklāšanā kādreiz piedalījās Latvijas Republikas prezidents Kārlis Ulmanis. Toreizējam skolas direktoram Rišardam Jermaļonokam, kurš pašlaik vada Salienas pagasta pārvaldi, vārda vistiešākajā nozīmē bija jāstāv ceļos vecāku priekšā un jālūdz, lai viņi nesūta bērnus uz citām skolām. Pateicoties milzīgām pūlēm, skolu izdevās saglabāt, un tā joprojām veiksmīgi funkcionē.

Visu rakstu lasiet 15. septembra numurā.