„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

N. Rancāna balvai pieteikti 30 pretendenti

Latgaliešu kultūras biedrība

Ir noslēgusies pieteikumu pieņemšana Nikodema Rancāna konkursam izcilākajiem Latgales reģiona pedagogiem. Šogad saņemti 30 pieteikumi, kas ir lielākais pieteikumu skaits konkursa pastāvēšanas laikā, informē konkursa koordinatore Ilga Šuplinska

Pieteikt balvai labākos skolotājus par pērnā gada sasniegumiem varēja no 2. maija. I. Šuplinska uzsver, ka šogad ir diezgan liels pretendentu skaits nominācijā par veiksmīgu pedagogu debiju, jo iepriekšējos gados šajā nominācijā tika pieteikti vien pāris pretendenti vai nebija vispār. Vislielākais pretendentu skaits ir divās nominācijās -- par inovācijām izglītības procesā un par latgaliešu valodas popularizēšanu.

Pieteikumi saņemti no 11 novadiem, kā arī no Rēzeknes un Daugavpils. Pārstāvēto skolu skaits ir vēl lielāks – 27, to vidū ir ģimnāzijas, vidusskolas, profesionālās skolas un pirmsskolas iestādes. Vislielākais pieteikumu skaits saņemts no Dagdas novada – N. Rancāna balvai izvirzīti 5 pretendenti.

Uzvarētājus noteiks žūrija, kurā šogad pārstāvētas vairākas pašvaldības --  konkursu vērtē Viļānu, Ludzas, Rēzeknes, Dagdas, Preiļu un Balvu novada izglītības pārstāvji.

Noslēguma pasākums notiks 24. septembrī Viļānu kultūras namā. Uz to tiek aicināti gan balvas pretendenti, gan viņu virzītāji un atbalstītāji. Uzvarētājus gaida R. Cibļa veidota īpašā balva – sudraba pakavsakta un citas balvas no konkursa rīkotājiem Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas, Latgaliešu kultūras biedrības un Viļānu novada pašvaldība. Skolu pārstāvjiem tradicionāli tiks  dāvināti jaunākie izdevumi latgaliešu valodā, tostarp izdevums “Gostūs pi Boņuka”.

Pasākums notiek Kultūras ministrijas atbalstītajā Latvijas simtgades programmas  projektā “Latgales kongresam 100”.