„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

No makšķerkāta līdz sarežģītām mēbelēm

Egita Terēze Jonāne

Šodien tirgu var iekarot ar kvalitāti, tāpēc peļņa vai projektu nauda jāinvestē darbinieku algās un iekārtās, saka Dagdas uzņēmējs Stanislavs Maļkevičs, izrādīdams sava uzņēmuma „Staisons” ražošanas telpu. 

Uzņēmums ražo mēbeles pēc individuāla pasūtījuma, tāpat sadarbībā ar Daugavpils biznesa inkubatoru īsteno zemledus koka makšķeru un citu suvenīru popularizēšanas tirgū projektu. Piesaistīdams ES atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai un finanšu institūcijas „ALTUM” finansējumu, šovasar aprīkojis uzņēmumu ar Vācijā ražotām mūsdienīgām iekārtām, tostarp formātzāģi, maliņu līmētāju un frēzmašīna.

Dabas materiāliem dod otru elpu

Telpās pie sienas saliktas Baltkrievijā ražotas lamināta plāksnes, kas kvalitātes ziņā neatpaliek no Latvijā ražotajām, taču ir krietni lētākas. Vācijā ražotā līmēšanas iekārta nomainījusi vienkāršo gludekli, jo strādā daudz ātrāk. Turpat uzstādīts formātzāģis, bet maisos pildās zāģu skaidas. Kaudzē saliktas tikko izgrieztas un aplīmētas detaļas, no kurām taps jauni grāmatu plaukti Krāslavas bibliotēkai. Kāds Rīgas klients nupat ir pieteicis virtuves iekārtas. „Populārākās mēbeles, ko cilvēki piesaka, ir virtuves mēbeles, drēbju skapji. Galdniekam darba pietiek. Ja pasūtījumu ir daudz, strādāju 24 stundas dienā,” teica uzņēmējs. 

Šaha galds „Otra elpa” - Stanislava diplomdarbs

Darboties ar koku viņu bērnībā iemācījis vectēvs. Viņš stāsta, ka, jau puika būdams, palīdzējis vectēvam sanaglot koka tabureti. No vectēva iemācījies arī makšķerēt. „Mans vectēvs zivis ķēra ar koka makšķeri. Kad uzsāku savu biznesu, man radās doma, ka šī koka makšķere var būt interesants suvenīrs vai rotaļlieta,” stāsta uzņēmējs. Šogad sadarbībā ar Daugavpils biznesa inkubatoru viņš izdomājis makšķeru iesaiņojumu, atrod un realizē arī citas idejas -- ražo suvenīrus (pakaviņus, magnētiņus utt.), māju izkārtnes.

Lai ražošana būtu draudzīga cilvēkam un videi, uzņēmējs arī iegādājies granulu ražotāju, kas zāģu skaidas pārvērtīs ekoloģiskā kurināmajā, savukārt ar tām tiks apkurinātas ražošanas telpas.

Pilnu rakstu lasiet 19. septembra numurā.