„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Video "Bombačkā no rulona" varoņi no plūdiem gūst mācību

kadrs no Youtube

Par šīs vasaras interneta hītu kļuvuši divi video, kuros Latgales lauksaimnieki peldas applūdušajos laukos. Viens no tiem tapa Vārkavas novadā z/s „Alūksnes”. Video autori Normuns Ušackis un Gatis Vilcāns sevi dēvē par  jautriem puišiem, kas vēlējās tikai pajokot, taču, rēķinot plūdu nodarītos zaudējumus, smiekli gan nenāk.

Video, kuru nepilnu trīs nedēļu laikā kopš tā publicēšanas Normunda Ušacka profilā sociālajā tīklā "Facebook.com" lietotāji bija noskatījušies nedaudz vairāk nekā 272 tūkstošus reižu, ir tikai 37 sekundes garš. "Loba dīna, visi latgalīši!" tupot uz siena ruļļa, ko no visām pusēm ieskauj ūdens, video sākumā uzrunā Gatis Vilcāns. Pēc īsa skaidrojuma, ka Latgali tik tiešām piemeklējusi katastrofa, bet tajā var atrast arī ko pozitīvu, Gatis ar blakus stāvošo brālēnu Arvi metas ūdenī jeb kā paši atzīmē "bombačkā no rulona".

Skatīt video Facebook`ā

Video nofilmētajā laukā šobrīd ūdens vairs nav, lai gan tas tur bija vēl aptuveni nedēļu. Īpašuma saimnieks, Gata tēvs, zemnieku saimniecībā nodarbojas ar lopkopību, nodarbinot astoņus darbiniekus. "Bojāti ir vairāk nekā 60 -70 ruļļi," stāsta Gatis un skaidro, ka tad, ja rullis kaut nedaudz mircis ūdenī, tas vairs nav lietojams. Pagaidām visi postījumi ģimenes laukos vēl nav apzināti, saimnieki cer to paveikt tuvākajā laikā un iesniegt datus Lauku atbalsta dienestā, lai pretendētu uz zaudējumu atlīdzību. "Pieļauju, ka viens siena rullis šogad maksās 15 eiro, tad sanāk vairāk nekā tūkstotis eiro," prognozē Gatis. Kopumā viņi vasarā sagatavo apmēram divarpus tūkstošus ruļļu, lai pabarotu 35 slaucamās govis un 5 gaļas lopus. Pieņemot, ka šādas lietainas vasaras un plūdi Latvijā var atkārtoties arī turpmāk, saimnieki nolēmuši nākamgad vairāk sagatavot skābbarību nevis sienu.

Puiši video publicējuši internetā un nemaz nenojauta, ka tas kļūs par mazo sensāciju, taču pēc dažām stundām draugs atsūtījis īsziņu, ka video jau sasniedzis 10 tūkstošus skatītāju. Daudzi vietējie joprojām jautā, vai būs turpinājums. Normunds joko, ka bijusi ideja pārdot siena rulli starptautiskajā interneta veikalā. Savukārt Gatis stāsta, ka video noskatījušies arī radi ārzemēs. Ar savu video puiši vēlējušies pievērst uzmanību tam, ka ne tikai graudkopjiem, bet arī lopkopjiem plūdi radījuši lielus zaudējumus. Tomēr autori atzīst, ka lopkopji barību varēs nopirkt, bet graudkopji plūdu sekas izjutīs daudz skarbāk.