„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

„Projekts Dinaburga” nav aizmirsts

Aleksandrs Rube

Pagājušā gada rudenī Daugavpils teātra direktors, režisors Oļegs Šapošņikovs paziņoja par organizācijas „Projekts Dinaburga” dibināšanu. Tās mērķis – atjaunot pilsētas vēsturisko nosaukumu Dinaburga.

Lasītāji jautā, vai šī ideja ir aktuāla arī pēc gada? Teātra direktors pastāstīja „Latgales Laikam”, ka idejas popularizēšanai bija izvēlēts ne visai veiksmīgs laiks.

„No pagājušā rudens līdz pat šīs vasaras sākumam Daugavpilī notika politiskās spēles un noliešana ar dubļiem,” atzīmēja O. Šapošņikovs, „jo tuvāk vēlēšanām, jo vairāk es uztraucos par nosaukuma „Dinaburga” izmantošanu. Un to tik tiešām izmantoja viens politiķis. Par laimi, viņš nokavēja.”

Režisors uzskata, ka pilsētas nosaukuma maiņai ir daudz pozitīvu iemeslu. Pirmkārt, tas ir pilsētas pirmais nosaukums un vienlaikus vēsturiskā taisnīguma atjaunošana. Otrkārt, šis solis ļaus „pārstartēt vietējo iedzīvotāju mentalitāti”, pavēršot viņu skatienus Eiropas kultūras virzienā. Treškārt, šis jaunais zīmols būs trieciens agrākajām asociācijām, piemēram -- „Daugavpils – padomju industriālās pagātnes pilsēta.”

O. Šapošņikovs uzsver, ka šādu birku pilsētai piekarina ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas iedzīvotāji.

„Kāpēc mēs vienmēr salīdzinām sevi tik aprobežotā līmenī – Daugavpils un Rīga vai Daugavpils un Rēzekne,” pauž neizpratni teātra direktors, „kāpēc nevar sevi salīdzināt ar kādu no Eiropas pilsētām?”

O. Šapošņikovs, kurš sevi uzskata par pragmatiķi, uzsver, cik svarīga ir pareiza pilsētas pozicionēšana: „Kas mēs esam? Marka Rotko un citu izcilu talantu dzimtene? Vai kas mēs esam patiesībā? Tas ir ļoti svarīgs jautājums, par kuru es iesaku padomāt visiem pilsētniekiem.”