„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Jāzepa Pīgožņa balva aizceļoja uz Rīgu

kadrs no Youtube

No 14. līdz 18. septembrim Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs organizēja pirmo mākslinieku plenēru, kas veltīts pirms gada aizsaulē aizgājušajam izcilajam ainavu gleznotājam Jāzepam Pīgoznim. Plenērā tika aicināti piedalīties Roberts Muzis, Laura Pīgozne, Jānis Anmanis, Jānis Streičs, Osvalds Zvejsalnieks, Jānis Plivda, Ilze Griezāne, Vēsma Ušpele, Vija Stupāne, Agra Ritiņa, Ligita Caune, Nugzars Paksadze, Signe Vanadziņa, Inga Jurova, Vladimirs Serkovs, Aldis Mineiķis. Katrs dalībnieks saņēma Pateicību par piedalīšanos, informē Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeš.

Plenēra noslēgumā, 19. septembrī, Preiļu kultūras namā notika J.Pīgožņa balvas pasniegšanas ceremonija, ko vadīja kinorežisors, Preiļu novada Goda pilsonis Jānis Streičs. Jāatgādina, ka 19. martā Rīgas Sv. Pētera baznīcā tika atklāta Jāzepa Pīgožņa balvas “Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā” izstāde, kurai tika iesniegti 229 darbi, bet pašā izstādē bija apskatāmi 77 autoru 107 darbi.

 Izstādes noslēgumā tika pasniegtas trīs speciālbalvas. Polikarpa Čerņavska keramikas mājas simpātiju balvu saņēma Jānis Streičs par gleznu “Boņuka pagalms”’, AS „Preiļu siers” valdes priekšsēdētāja Jāzepa Šņepsta simpātiju balva tika pasniegta māksliniecei Ilzei Griezānei par gleznu “Vakars I”, bet Latgales plānošanas reģiona simpātiju balva aizceļoja pie mākslinieka Jura Ģērmaņa par gleznu “Krāslavas katedrāle”. Savukārt galveno balvu “Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā” - Preiļu novada domes naudas balvu 3000 eiro apmērā, kā arī apzeltītu sudraba medaļu, kuras autors ir tēlnieks Jānis Strupulis, saņēma gleznotājs Roberts Muzis par darbu “Novakare”. Roberts Muzis ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju, šobrīd ir profesors Latvijas Universitātē, strādājis visos glezniecības žanros, arī kā grāmatu ilustrators, tomēr plašāk pazīstams kā portretists un minimālistiskas ainavas meistars.

Galvenās balvas ieguvējs - gleznotājs Roberts Muzis

Plenēra izskaņā Preiļu muzeja gleznu kolekcija papildināta ar trim izcilām Jāzepa Pīgožņa ainavām, Roberta Muža apbalvoto gleznu un pirmā J. Pīgožņa vārdā nosauktā plenēra dalībnieku dāvinājumiem. Plenēru organizēja Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs ar Preiļu novada domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.