„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.2 °C
apmācies

Gleznotāju apvienība “V.I.V.A" sauc uz kataloga atklāšanu

Publicitātes foto

Latgales mākslas un amatniecības centrā, š.g. 7.oktobrī plkst. 14:00 norisināsies gleznotāju apvienības V.I.V.A. (Vēsma Ušpele, Ilze Griezāne, Vija Stupāne un Agra Ritiņa) kataloga prezentācijas pasākums un izstādes „Iemīlējušās Latgalē…” atklāšana.

Gleznotāju apvienība “V.I.V.A.” atzīmē savu kopā pastāvēšanas laiku ar kataloga izdošanu un izstādes atklāšanu. Katalogs tapis projekta rezultātā ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts Kultūrkapitāla fonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.

 Izstāde „Iemīlējušās Latgalē…” ir stāsts par talantīgām un dzīvi mīlošām Latgales gleznotājām – Vēsmu Ušpeli, Ilzi Griezāni, Viju Stupāni, Agru Ritiņu, kuras satiekas ik pa laikam, lai būtu kopā, gleznotu, dalītos dzīves stāstos, bagātinātos viena no otras un radītu. Katra no māksliniecēm nāk no savas vietas Latgalē – Vēsma no Maltas, Ilze no Līvāniem, Vija no Aglonas, bet Agra no Rēzeknes. Kopā tās aptver visu Latgali. Kopā veido izstādes, kopā piedalās plenēros. Vairāk nekā 10 gadu laikā ir apbraukātas dažādas vietas, izdzīvota radoša kopā būšana Latgalē, Kurzemē, Vidzemē un Zemgalē, ikreiz iemācoties kaut ko jaunu un it visur vēstot stāstu par Latgali. Kopīgo izstāžu skaits jau krietni pārsniedz divus desmitus un darbi ir bijuši apskatāmi Latvijā, Lietuvā un Vācijā. Regulāri gleznotāju darbus var apskatīt Latgales mākslinieku rudens izstādēs Latgales Kultūrvēstures muzejā, Latgales reģiona mākslinieku izstādēs Marka Rotko mākslas centrā un  Jāzepa Pīgožņa (1934–2014) balvas Latvijas ainavu glezniecībā darbu izstādēs.

Mākslas vēsturniece Evija Vasilevska par apvienību teic: „Gleznotājas vēl nav nogājušas visu radošo ceļu, tomēr jau tagad var droši teikt, ka viņu atstātās pēdas mākslas ceļā ir paliekošas un ievērības cienīgas, kopjot plenēra gleznošanas tradīcijas, dziedot himnu dabai – iemūžinot to ainavas žanra darbos, saglabājot spēju ilgstoši gleznot viena otrai līdzās, papildinot vienai otru, izkopjot individuālo radīšanas patību un katrā izstādē ar darbiem apliecinot jaunu izteiksmes līdzekļu veiksmīgu pielietojumu mākslas darbu tapšanā.”

Izstādi aicinām apmeklēt līdz 2017. gada 9. novembrim, Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē.