„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Brīvprātīgie palīdz meklēt pazudušos

Foto no Ērika Čerkasova arhīva

Situācijās, kad pazudis cilvēks, aizvien biežāk policijai talkā nāk brīvprātīgie. Taču, lai šī palīdzība tiešām būtu lietderīga, brīvprātīgajiem ir jābūt disciplinētiem un gataviem ilgām meklēšanas stundām, gan brienot purvus, gan pārbaudot pamestas ēkas. To Latvijā veic organizācija „Bezvests.lv”, kurai izveidota arī reģionālā nodaļa Daugavpilī, ko vada Ēriks Čerkasovs.

Apmācību rūdījums

Pats Ēriks Čerkasovs par „Bezvests.lv” uzzināja pirms pieciem gadiem, skatoties ziņas televīzijā. Sākumā aizpildīja pieteikuma anketu internetā, tam sekoja aicinājums uz brīvprātīgo apmācībām. „Treniņš ir kāda cilvēka pazušanas gadījuma inscenējums, un tajos apmāca, kā piedalīties meklēšanas pasākumos,” skaidro Ēriks Čerkasovs. Apmācības nepieciešamas ne tikai, lai sagatavotu jaunos brīvprātīgos, bet arī lai izvērtētu iepriekšējās meklēšanās pieļautās kļūdas vai atzīmētu kādu pozitīvu pieredzi.

Ēriks Čerkasovs

Organizēt Daugavpils grupu Ērikam Čerkasovam šobrīd palīdz Aleksandrs Ziemelis, kas par "Bezvests.lv" darbību uzzināja, pateicoties draugam. Tomēr abu pieredze liecina, ka visbiežāk cilvēki par organizāciju uzzina internetā. Vēl esot arī gadījumi, kad piesakās palīdzēt tie, kas paši piedzīvojuši situāciju, kad pazudis viņu tuvinieks. Pirms kandidāts pievienojas meklētāju komandai, viņš tiek aicināts vispirms aizpildīt anketu "Bezvests.lv" mājas lapā un tad gaidīt atbildi. Tad ar potenciālajiem meklētājiem notiek tikšanās klātienē, lai noskaidrotu, kādu mērķu vadīts cilvēks vēlas iesaistīties šajā gan fiziski, gan emocionāli saspringtajā brīvprātīgajā darbībā. Aleksandrs Ziemelis uzsver: "Svarīgi ir apzināties savu motivāciju, izprast, kāpēc gribu to darīt." Turklāt, pirms kļūt par brīvprātīgo, jāizvērtē, vai necietīs personīgā dzīve un tas, cik saprotoša būs ģimene un draugi.

Daugavpils grupas sastāvs ir mainīgs, tomēr pastāvīgi aktīvi ir apmēram 15 biedri, tā ir vienīgā reģionālā grupa Latvijā.

Vēl pavisam nesen Daugavpilī pazuda meitene, par ko Ērikam paziņoja vēlā darba dienas vakarā paziņoja kāds norūpējies pazudušās radinieks. Par spīti vēlajai vakara stundai izdevās noorganizēt nelielu meklētāju grupu un stundas laikā meitene tika atrasta un nogādāta mājās.

“Bezvests.lv” regulāri rīko treniņapmācības

Masu meklēšanas pasākumu pieredze

Šīs vasaras nelaimē Liepājā, puisēna meklēšanā, iesaistījās aptuveni 4000 cilvēku. Arī Ēriks Čerkasovs un Aleksandrs Ziemeli mēroja turp ceļu , ziedojot puisēna meklēšanai vienu savu brīvo dienu. Abi daugavpilieši piedalījās otrajā meklēšanas reizē un kopā ar pārējiem „Bezvests.lv” instruktoriem pārmeklēja purvainu apvidu mežā. Tajā laikā internetā parādījies daudz pamācošu komentāru un kritikas par meklētāju darbu. Tomēr no komentētāja internetā kļūt par brīvprātīgo var mēģināt ikviens. „Ja tev ir labākas idejas, metodes, tad nāc un piedāvā tās apmācībās,” aicina Ēriks Čerkasovs.

Pilnu rakstu lasiet 6.oktobra numurā.