„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Laika kapsula ar „Latgales Laiku”

Aleksandrs Rube

Pieminekļa atjaunošana Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka karavīriem, kas atrodas Daugavpils cietoksnī, aizsākās šī gada jūnija sākumā. Tagad, pēc četriem mēnešiem, Latvijas brīvības cīnītājiem veltītā monumenta pamatos tika iemūrēta jauna laika kapsula.

Līdzekļus vāc visur

Svinīgais pasākums 2. oktobrī, kura laikā kapsulu iemūrēja pieminekļa pamatnē, sapulcināja nelielu ieinteresētu cilvēku grupu, lai gan Daugavpils cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis atzīmēja, ka šis valstiski svarīgs pasākums. Biedrības „Daugavpils mantojums” locekļi Artjoms Mahļins un Jānis Ostrovskis pastāstīja, kā tapa šis projekts.

Sākotnēji piemineklis tika uzstādīts 1924. gadā, un kopš tā laika tas vairākkārt mainījās. Padomju laikā uz tā pamatnes uzstādīja Staļina krūšutēlu, bet vēlāk to nomainīja Ļeņina krūšutēls. Savukārt tagad paredzēts atjaunot pieminekļa sākotnējo izskatu.

Būvdarbus uzticēja firmai „Borg”, kura bija gatava pabeigt projektu pat tad, ja laikus netiks savākti visi nepieciešamie līdzekļi. Pieminekļa atjaunošanas kopējās izmaksas ir 28,7 tūkstoši eiro, pašlaik ir savākti tikai 12 000 eiro. Privātpersonas ziedojušas vairāk nekā 2000 eiro, turklāt līdzekļus ziedojuši  arī Aizputes pulka karavīru pēcteči. 500 eiro piešķīra Kultūrkapitāla fonds (KKF), bet vislielāko atbalstu, liekot lietā deputātu kvotas, sniedza Kultūras ministrija. Biedrība „Daugavpils mantojums” par to pateicas Andrejam Faibuševičam un partijai „Nacionālā apvienība”.

„Mēs pieņemsim ziedojumus arī turpmāk,” teica J. Ostrovskis, „jo netaisāmies palikt parādā līdz 2018. gada novembrim. Mēs ceram uz Kultūras ministrijas un citu valsts struktūru atbalstu.”

Vecā un jaunā kapsula

Pieminekļa demontēšanā bija savdabīga intriga, jo zinājām, ka, ceļot pieminekli, tā pamatos iemūrēja laika kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Diemžēl, kad postaments bija demontēts, izrādījās, ka vecā stikla kapsula ir saplīsusi un tajā iekļuvis ūdens. Atjaunošana diezin vai būs veiksmīga, taču tas, ko izdosies restaurēt, tiks novietots Daugavpils cietokšņa informācijas centrā jau nākamajā gadā.

„Mēs nevaram precīzi pateikt, kad tieši kapsulā iekļuvis ūdens,” skaidro J. Ostrovskis, „varbūt, tas notika pirms piecdesmit gadiem, varbūt – tikai pirms gada.”

Toties šī gada oktobrī iemūrēto vēstījumu ūdens nespēs apdraudēt -- 2017. gada laika kapsula ir vītņots metāla cilindrs, turklāt tas apstrādāts ar silikāta līmi. Kapsulā ievietoja pieminekļa fotogrāfijas dažādos laikos, pāris eiro monētas, klātesošo parakstus un vienu „Latgales Laika” numuru. To ielika tieši monumenta jaunās pamatnes centrā un aizmūrēja ar cementa javu.

Pieminekļa atklāšana ieplānota šī gada 14. novembrī, jo vēstures biedrības pārstāvji uzskata, ka nav iemesla projekta īstenošanu vilkt garumā līdz 2018. gadam. Jāpiebilst, ka, pateicoties tam, ka 2015. gadā cietokšņa parks nonāca pašvaldības īpašumā (agrāk tas piederēja VAS „Valsts nekustamie īpašumi”), tagad ir iespējams savest kārtībā ne vien pieminekli, bet arī visu parka kompleksu. Jau ir izstrādāti šīs zaļās zonas rekonstrukcijas plāni.