„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Bibliotēka svinēs skaisto jubileju

lcb.lv

Šī gada oktobrī ar plašu pasākumu programmu Latgales Centrālā bibliotēka atzīmēs savas pastāvēšanas 80. gadadienu. Galvenie jubilejas pasākumi izskanēs no 23. līdz 27. oktobrim, paziņoja sabiedrisko attiecību speciāliste
Inga Gedžūne.

Latgales Centrālās bibliotēkas pirmsākumi meklējami 1937. gadā, kad Daugavpils pilsētas valde vērsās Daugavpils Latviešu biedrībā un Daugavpils Skolotāju biedrībā ar lūgumu nodot to grāmatu krājumus valdes pārziņā, lai uz šīs bāzes izveidotu publisku bibliotēku, kuras pakalpojumi būtu brīvi pieejami visiem pilsētniekiem. Savas pastāvēšanas laikā bibliotēka nomainīja vairākus nosaukumus, pārcieta Otro pasaules karu un ugunsgrēku, kurā gāja bojā teju viss grāmatu krājums – vairāk nekā 40 tūkstoši eksemplāru. Taču, par spīti visiem satricinājumiem, bibliotēkas darbs turpinājās, tā atdzima, auga un attīstījās, mainoties laikam līdzi. 21. gadsimtā Latgales Centrālā bibliotēka ienāca kā mūsdienīga, daudzfunkcionāla kultūras un izglītības iestāde ar uzticamu lasītāju loku, atsaucīgu personālu, plašu grāmatu krājumu, atjaunotām, funkcionālām telpām vēsturiskajā Vienības namā, kā arī sešām filiālēm dažādos pilsētas mikrorajonos.

Savu 80. gadskārtu bibliotēka atzīmēs oktobra pēdējā nedēļā, no 23. līdz 27. oktobrim, kad lasītājiem un citiem interesentiem tiks piedāvāta plaša pasākumu programma. Visu jubilejas mēnesi Nozaru literatūras sektorā būs apskatāma interaktīva izstāde “Kad pagātne tiekas ar nākotni”. Tā iepazīstinās ar Latgales Centrālās bibliotēkas vēsturi, sākot ar 20. gs. 30. gadiem. Savukārt jubilejas nedēļā Daiļliteratūras sektorā būs pieejama autogrāfēto grāmatu izstāde “Īpaša grāmata bibliotēkā”. Ekspozīcijā tiks iekļauti Daugavpils autoru dāvinātie izdevumi, kā arī grāmatas, kurās savus ierakstus atstājuši populāri Latvijas un ārvalstu autori, kas savulaik viesojušies bibliotēkā. Jubilejas nedēļas izskaņā šīs grāmatas atgriezīsies bibliotēkas plauktos un turpmāk būs atpazīstamas pēc uzlīmes “Īpaša grāmata”.

Jubilejas nedēļas programmā paredzēti arī vairāki interesanti pasākumi. Nedēļa sāksies ar virtuālās izstādes “Latgales Centrālajai bibliotēkai – 80” prezentāciju. Tāpat gaidāms “randiņš” ar Daugavpils literātiem, aktīvāko lasītāju apbalvošanas ceremonija, tikšanās ar bibliotēkas bijušajiem darbiniekiem un sadarbības partneriem, kā arī konkurss portāla Facebook lietotājiem. Īpaša dāvana lasītājiem bibliotēkas jubilejā būs tikšanās ar iemīļoto rakstnieci Noru Ikstenu sarunai par viņas romānu “Mātes piens”.