„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpils koka arhitektūra un vienaldzība pret kultūru

Aleksandrs Rube

Oktobra sākumā Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā Saules skola notika Pasaules arhitektūras dienai veltīts pasākums. Šī notikuma galvenā tēma bija Daugavpils, kā arī Latgales un Latvijas koka arhitektūra.

Pasākuma apmeklētājiem tika piedāvātas trīs prezentācijas: pašvaldības pārstāvju ziņojums par koka māju pašreizējo stāvokli pilsētā, titulētā arhitekta Pētera Blūma lekcija par attieksmi pret koka arhitektūru, kā arī arhitekta, RTU pasniedzēja Ilmāra Dirveika ziņojums par koka arhitektūras mantojuma saglabāšanu valstī. Pēc tam visi interesenti varēja piedalīties diskusijā par aktuālām Daugavpils vecās arhitektūras problēmām.

Pirmo prezentāciju bija sagatavojusi Daugavpils galvenā mākslinieka vietniece Līga Čible un ainavu arhitekte Anna Semjonova. Piedāvājot visiem savdabīgu ieskatu Daugavpils vēsturē, viņas ne tikai akcentēja zīmīgākos koka arhitektūras piemērus, bet arī atsevišķus tās elementus – logus, vārtus un rotājumus.

A. Semjonova demonstrēja arī kādu interesantu „digitālo atklājumu” – Daugavpils koka mājas pirms un pēc remonta var salīdzināt, izmantojot „Google Maps” bezmaksas tiešsaistes servisu. Jāpiebilst, ka korporācija gandrīz visas pilsētas vietas fotografējusi 2012.—2013. gadā, tāpēc tās var izmantot salīdzināšanai ar koka būvju pašreizējo stāvokli.

Pētera Blūma garā lekcija bija ļoti izglītojoša un pat pamācoša. P. Blūms atzīmēja, ka joprojām pēta vietējo arhitektūru, taču jau ir izdarījis vairākus interesantus atklājumus. Piemēram, viņš konstatēja, ka, par spīti plaši izplatītajam viedoklim, Sv. Aleksandra Ņevska baznīcas būvniecībā tomēr ir izmantotas naglas. Turklāt P. Blūms uzskata, ka šīs baznīcas pārcelšana uz Daugavpils cietoksni ir prātīga ideja. Arhitekts demonstrēja arī Sergeja Prokudina-Gorska vecās krāsu fotogrāfijas, kurās redzama pilsētas panorāma un jumti. Viņaprāt, pilsētas vecajiem jumtiem piemita īpaša „nomierinoša” harmonija, ko radīja gan forma, gan krāsa. Daudzu Daugavpils būvju jumti kādreiz bija gaiši zaļā krāsā.

Pilnu rakstu lasiet 10.oktobra numurā.