„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Šķirojot atkritumus, Daugavpils bērni glābj zemeslodi

Egita Terēze Jonāne

 

Daugavpils 12. vidusskolas skolēni rūpīgi šķiro atkritumus, vāc makulatūru un baterijas, un daudzi bērni to dara arī mājās. Daugavpilieši ir prasmīgi atkritumu šķirotāji, pateicoties informatīviem un izzinošiem pasākumiem, kurus rīko skolas sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem, uzsver sākumskolas skolotāja Inese Soma, izrādot „Latgales Laikam” papīra kastes, kas uzstādītas katrā klasē, kur skolēni un skolotāja izmet izlietoto rakstāmo vai zīmēšanas papīru.

Izlietoto papīru nemet papīrgrozā

Pirmajā klasē izlietotā papīra kaste jau pilna, un skolēni Raimonds Amsons un Justīne Baļiko to aiznes uz lielajām šķiroto atkritumu kartona kastēm-konteineriem pie ārdurvīm, uz tām ir uzraksts „papīrs” un „pet pudeles”. „Mēs papīru metam nevis papīrgrozā, bet gan kartona kastēs. Vēlāk operators papīru nodos otrreizējai pārstrādei,” saka Inese Soma, kura ikdienā popularizē zaļo jeb videi draudzīgo domāšanu.

„Atsevišķi liekam papīrus, atsevišķi - bundžas. Mēs glābjam zemeslodi,” saka Raimonds, bet Justīne  piebalso: „Sakrājot daudz papīra, varam nosargāt daudz koku.”

Inese Soma stāsta, ka skola vāc izlietotās baterijas

Mazāka kartona kaste-konteiners novietots izlietotajām baterijām. Turpat gaitenī uzstādīta vēl viena liela kartona kaste, ko arī dēvē par konteineru, un tur bērni un skolotāji vāc plastmasas korķus. Stāsta skolotāja: „Mēs sadarbojamies ar Rēzeknes Valsts poļu ģimnāziju, kurai ir tāds pats ekoskolas statuss kā mūsu Daugavpils 12. vidusskolai. Savāktos plastmasas korķus mēs atdodam rēzekniešiem, pēc tam viņi tos sūta uz Poliju, kur korķus pārstrādā un ražo plastmasas priekšmetus. Tās pārdodot, daļu naudas poļi ziedo cilvēkiem ar invaliditāti.”     

Skolotājs ir zaļās domāšanas vēstnesis

Daugavpils 12. vidusskolā dabai draudzīgus pasākumus iesāka skolotājas Inese Leiskina un Dace Vereba, kuras uzrakstīja pieteikumu Starptautiskajam ekoskolas statusam. Zaļais karogs, kas apliecina, ka skolēni un skolotāji iesaistās dažādās vides aktivitātēs, skolu rotā jau daudzus gadus. Inese Soma atzīst, ka skolai beidzamajos gadus bija laba sadarbība ar atkritumu apsaimniekotāju „Clean-R”, kas pie skolas uzstādīja dalīto atkritumu konteinerus.

„Ekoizglītība jāuztic skolotājam - viņš ir zaļās domāšanas vēstnesis. Tas ir darbs ārpus stundām, bet tas ir auglīgs. Mani pirmklasnieki zina, ka, savācot makulatūru, pieaugušie nocirtīs mazāk koku. Piemēram, mūsu skola pagājušajā mācību gadā savāca 1635 kg izlietotā rakstāmpapīra, vecu avīžu, žurnālu, un mēs aplēsām, ka esam izglābuši vismaz 28 kokus,” uzsver I. Soma. 

Izglītos pieaugušos

SIA „Atkritumu apsaimniekošanas Dienvidlatgales Starppašvaldību organizācija” (AADSO) valdes loceklis un Daugavpils pašvaldības uzņēmuma „Komunālā saimniecības pārvalde” vadītājs Aivars Pudāns izrāda atkritumu šķirošanas līniju, kas uzstādīta šī uzņēmuma sadzīves atkritumu poligonā „Cinīši” Demenes pagastā.  Visi poligonā nonākušie nešķirotie atkritumi no desmit Latgales pašvaldību administratīvajām teritorijām tiek ievesti angārā, kur strādā šī līnija, un, kā teica A. Pudāns, iekārtas sadala frakcijās tikai 5%  atkritumu, bet no piegādātās dalītās vākšanas konteineru kopējās masas tiek sašķiroti jau ir 90 procenti.  Jāpiebilst, ka poligonā „Cinīši” katru gadu nogādā 50 000 tonnu  atkritumu.

Valerjans Tukišs strādā dalīto atkritumu savākšanas punktā Liginošķos

Realizējot jau sašķirotos atkritumus (kartonu, papīru, plastmasu, PET pudeles, skārda bundžas utt.), uzņēmums „AADSO” gūst papildus peļņu, un, kā teica A. Pudāns, tas ietekmē arī atkritumu apsaimniekošanas tarifu. Proti, jo vairāk atkritumu tiek sašķirots, jo mazāks tarifs iedzīvotājiem.

Poligonā tiek šķiroti arī tie atkritumi, kurus iedzīvotāji nogādā atkritumu savākšanas laukumā, kas atrodas Liginišķos Daugavpilī. Šo laukumu uzrauga SIA „AADSO” darbinieks Valerjans Tukišs. Pēc viņa novērotā, cilvēki uz Liginišķiem ved lielākoties ledusskapjus, riepas, televizorus, mēbeles, automašīnu riepas, matračus. Tie vairs nenonāk mežos, grāvjos, un citās stihiskās izgāztuvēs. Piemēram, mēbeļu koka detaļas tiek nogādāts nevis uz poligonu, bet gan uz Zemgales vidusskolu kā bezmaksas kurināmais.  „Braucot uz darbu, paņemu līdzi  sašķirotā iepakojuma maisu,” piebilda Valerjans.

Septembrī vairāk nekā 350 privātpersonas izmantoja tieši Liginišķu laukumu. Tātad atkritumu šķirošana guvusi lielu atsaucību sabiedrībā, rezumē A. Pudāns.

Aivars Pudāns rāda, kā šķiro atkritumus „Cinīšos”

Tāpat viņš pastāstīja ka no 1. oktobra SIA „AADSO” uzsāka atkritumu apsaimniekošanu Daugavpilī, un uzņēmums plāno jau nākamgad izglītot ne tikai skolēnus, bet arī pieaugušos. Stāsta A. Pudāns: „Pieaugušos izglītosim praktiski, proti, uzstādīsim trīs zaļos un vienu dzelteno jeb dalīto atkritumu konteineru iepakojumam, un stāstīsim, ka sadzīves atkritumi jāmet zaļajos konteineros, bet iepakojums – dzeltenajos, un ka iedzīvotāji maksā tikai par zaļo konteineru izvešanu. Izglītojoši pasākumi notiks arī skolās.”

Jāpiebilst, ka arī A. Pudāns šķiro atkritumus, savukārt uzņēmums SIA „AADSO” plāno nākotnē pārstrādāt arī tos atkritumus, kurus vairs nevar sašķirot, taču tos kā kurināmo varēs izmantot Daugavpils katlu mājas. 

UZZIŅA

- Viena tonna makulatūras pasargā no nociršanas aptuveni 6 kokus.
- Lai saražotu 1 tonnu celulozes masas, nepieciešamas 3,5 tonnas koksnes.