„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Solītā nauda piešķirta, bet ārstu streiks turpinās

pexels.com

Kaut gan Veselības ministrija (VM) pagājušonedēļ nāca klajā ar pēdējās ārstu prasības – kapitācijas naudas palielināšanas plānu, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) biedru sēdē 5. oktobrī nolēma, ka streiku „lēnajā” režīmā tomēr turpinās. Tagad izvirzīta jauna prasība -- noslēgt koplīgumus par asociācijas biedru -- ģimenes ārstu ekonomisko un sociālo tiesību un interešu pārstāvniecību.

Neilgi pirms LĢĀA sapulces, pagājušajā ceturtdienā, VM piedāvāja palielināt kapitācijas naudu par vienu pacientu no 1,25 līdz 1,60 eiro. Tādējādi ģimenes ārsta prakse saņemtu par 553 eiro vairāk, bet pats ģimenes ārsts -- par 266 eiro jeb 31% vairāk. Plānotais finansējums šīs sistēmas ieviešanai ir četri miljoni eiro gadā. Taču, lai to saņemtu, ģimenes ārsta praksei jāizpilda trīs mērķa kritēriji -- jānodrošina reģistrēto pacientu veselības stāvokļa novērtējums, ģimenes ārsta konsultāciju pieejamība piecu dienu laikā, kā arī ģimenes ārsta prakses darbība gan rīta, gan vakara stundās. LĢĀA gan vēlas, lai nosacījumu izpilde nebūtu obligāta, jo tos šobrīd var izpildīt tikai trešdaļa ārstu.

Lai būtu droši, ka VM no piedāvātā neatkāpsies vismaz nākamajā gadā, LĢĀA biedru sēdē lēmusi pieprasīt, lai tiktu noslēgts koplīgums. Asociācijas pārstāvis Latgalē Anatolijs Požarskis skaidro: „Koplīgumā jābūt atspoguļotiem sadarbības principiem: pirmkārt, finansiālajām saistībām, otrkārt – ģimenes ārstu prakšu turpmākās attīstības noteikumiem, treškārt, skaidriem e-veselības ieviešanas principiem.” Atbildi no VM asociācija gaidīs līdz 20. oktobrim.

A.Požarskis bilst, ka VM virzītajās veselības aprūpes sistēmas reformās ir iezīmēts arī tāds jēdziens kā “ideālā” ģimenes ārsta prakse, tā paredz, ka  ģimenes ārstiem jāapvienojas brīvprātīgos tīklos, lai nodrošinātu garākas dežūras gan darbadienās, gan brīvdienās. „Mēs neredzam iespējas tādus ieviest, nevaram strādāt vairāk kā 40 stundas nedēļā,” asociācijas viedokli pauž A. Požarskis.

Vēl ģimenes ārstu praksēm jāatbilst kvalitātes kritērijiem. 15. septembrī VM piekrita to skaitu samazināt no 13 līdz astoņiem. Kritēriji galvenokārt saistīti ar ārsta prakses darba organizāciju – darba laiku, kontrolētām prombūtnes iespējām, kā arī pacientu profilakses apskašu skaita palielināšanu. To izpildi varētu sākt kontrolēt no nākamā gada janvāra.

Pilnu rakstu lasiet 13.oktobra numurā.