„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Tūkstoš un viens fotomirklis „Rudens mozaīkā”

Inese MInova

Aizvadītās nedēļas nogalē Rēzeknes novadā vārda tiešā nozīmē spietoja fotogrāfi no visas Latvijas, kas atsaucās Latgales fotogrāfu biedrības vadītāja Igora Pliča aicinājumam tvert skaistos rudens mirkļus Latgalē, pie viena iepazīstot šī novada ļaudis, viņu dzīvi un tradīcijas. Šāds pasākums notiek jau otro reizi un arvien izraisa lielu interesi.

Pasākumā „Rudens mozaīka” piedalījās pāri 70 dalībniekiem, tostarp profesionāļi un amatieri, kuru rīcībā šoreiz bija Ozolaines, Lūznavas, Maltas, Mākoņkalna un Feimaņu pagasts. Dalībniekus uzņēma Rēzeknes novada dome, kas sarūpēja gan naktsmītnes Liepu pamatskolā, gan gardu maltīti.

Plenēra gaitā savā pieredzē dalījās Latvijā pazīstami foto jomas speciālisti, kā Valdis Brauns, Ēriks Zlatkus, Pēteris Korsaks un pats Igors Pličs. Taču visaizraujošākais piedzīvojums, protams, bija fotopārgājiens pa pagastiem.

Foto: Inese Minova

Latgales ļaužu sirds siltums

Ozolaines pagasts – tāda bija mūsu nelielās grupas izvēle. Ar nelielu pagasta karti un fotoaparātu rokā startējam no Bekšu ciema, pa ceļam iegriežoties krāsainu stropu dravā. Pagasta ļaudis brīdināti par fotogrāfu uzlidojumu, tāpēc nav īpaši pārsteigti redzam svešiniekus.  

Foto: Inese Minova

Vien pāris kilometrus no Bekšiem atrodas Malta, kur sestdien notika gadatirgus „Rudens tirgū Borovajā”, pulcējot mājražotājus, zemniekus un kultūras darbiniekus no visa novada. Skanot mūzikai, notiek aktīva tirdzniecība un pašdarbnieku sarūpētā nacionālo ēdienu degustācija. Rēzeknes ukraiņu biedrības ansambļa „Vodograj” saimnieces pacienāja ar ļoti gardiem vareņikiem. Griškānu pagasta mājražotāja Valentīna Svarinska aicina nobaudīt pašas gatavotus neparastus ievārījumus, viens no tiem – priežu čiekuru sīrups – tagad lieti noderēs cīņā ar rudens drēgnuma sekām.

Tālāk līkumojam pa Ozolaines pagasta ceļiem. Aizraujoša ekskursija raisās keramiķu Viļumu sētā „Cukrasāta”, kur varam vērot cepļa izņemšanu un grimt saimnieka Staņislava stāstījumā par melnās keramikas tapšanas gaitu.

Visu rakstu lasiet 13.oktobra numurā.