„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Klāt kārtējā apkures sezona

Anatolijs Krilovs

Sākusies apkures sezona, un mājās ar krāsns apkuri aizvien biežāk kūp skursteņi. Lai gan šķiet, ka mājokļa apkurināšanā ar krāsni nav nekā sarežģīta, patiesībā tā var kļūt par riska faktoru – izraisīt ugunsgrēku un pat apdraudēt dzīvību.

Ugunsgrēkus izraisa nevērība

Kā liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes statistika, no šī gada sākuma līdz septembra beigām Daugavpilī fiksētas 12 aizdegšanās, kuras saistītas ar krāšņu kurināšanu, -- bojātas krāsnis, to pārkurināšana, drošības tehnikas neievērošana, degošas krāsns atstāšana bez pieskatīšanas. Savukārt Daugavpils novadā šajā periodā reģistrēti 9 šādi gadījumi.

Vairākumā gadījumu aizdegšanās iemesls ir cilvēciskais faktors – neuzmanība, nolaidība vai bezrūpība, taču dažreiz ugunsgrēks sabojā vai iznīcina mājokli tāpēc, ka krāsns apkures sistēma nav pienācīgi sagatavota ekspluatācijai.

Pensionārs Henrihs Dosenko, kurš dzīvo cietoksnī, Konstantīna ielā 1, bieži vēršas Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumā (DzKSU) ar sūdzībām, un arī šoreiz sāk ar tām: „Šajā mājā dzīvoju kopš 2004. gada, un tikai vienreiz – pirms septiņiem gadiem, DzKSU veica pilnīgu visas krāsns apkures sistēmas (gan ārējās, gan iekšējās) tīrīšanu. Pēc tam nekas vairs nav darīts. Toreiz speciālisti savu darbu padarīja labi, taču jau ir pagājis tik daudz laika.”

Pats sev skursteņslauķis

H. Dosenko ir kāds priekšlikums saistībā ar skursteņu balsināšanu māju bēniņos. Tos nobalsinot,  var noteikt vietas, kur ir dūmu noplūde vai arī izlaužas dzirksteles, ja ir nekvalitatīvs ķieģeļu mūrējums vai arī skurstenis nolietojies.

Jāpiebilst, ka minētajai mājai, kura uzcelta 1810. gadā, ir ļoti sarežģīta dūmvadu sistēma, kuru detalizēti pārzina tikai viens cilvēks – DzKSU krāšņu meistars. „Viņš ir lielisks speciālists. Kamēr šis meistars strādā uzņēmumā, par māju krāsns apkures sistēmu drošību var neuztraukties – viss darbosies labi. Bet kā būs, kad viņš vairs nestrādās?” bažījas Henrihs.

Henriha trīsistabu dzīvoklī ir trīs apaļās krāsnis un plīts – vesela apkures sistēma, kura rūpīgi jākopj un pareizi jāekspluatē, un pensionārs to arī dara. Tāpēc viņa mājoklī vienmēr ir droši – Henrihs nepārkurina krāsni un neatstāj to nepieskatītu. Vienmēr gaida, kamēr nodzisīs pēdējā oglīte. Henriham ir gandrīz astoņdesmit gadi, un viņš atceras nevienu vien ugunsgrēku, kuri izcēlušies citos mājokļos: „Tas ir briesmīgi, kad cilvēks zaudē visu, bet vēl šausmīgāk, ja ugunsgrēkā iet bojā cilvēki.”


Anatolijs Krilovs

Pilnu raklstu lasiet 13.oktobra numurā.