„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.0 °C
apmācies

ASV vēstniece apmeklēja Daugavpili

Aleksandrs Rube

11. oktobrī Daugavpili apmeklēja ASV vēstniece Nensija Baikofa-Petita. Viņa tikās ar vietējiem jauniešiem, uzņēmējiem un amatpersonām. „Latgales Laiks” uzdeva diplomātei dažus jautājumus.

„Daugavpilī esmu bijusi arī agrāk, un man ļoti patīk apmeklēt jūsu pilsētu,” teica N. Baikofa-Petita, „manuprāt, Daugavpils, tāpat kā visa Latvija, pakāpeniski kļūst aizvien interesantāka. Arī ekonomikā viss iet uz labo pusi, lai gan dažkārt to nevar pamanīt depresīvo ziņu dēļ, ko izplata plašsaziņas līdzekļi.”

 Vizītes galvenais mērķis bija kontakti ar ASV informācijas centru, kurš jau daudzus gadus darbojas Latgales Centrālajā bibliotēkā. Centra galvenais uzdevums ir ne tikai iepazīstināšana ar ASV kultūru, bet arī informācijas sniegšana par izglītības iespējām Amerikā (skolēnu un  studentu apmaiņas programmas), grantiem nevalstiskām organizācijām un citiem aktīvu cilvēku atbalsta instrumentiem. Daugavpils apmeklējuma laikā ASV vēstniece tikās ar Jevgeņiju Žigisovu – Daugavpils studenti – programmētāju, kura pabija ASV, pateicoties IVLP (starptautiskā līderu piesaistes programma). Nākamajā dienā I. Baikofa-Petita apmeklēja Dagdu un Krāslavu.

„Latvijas iedzīvotāji ir ļoti strādīgi un talantīgi, jo īpaši to apliecina jaunā paaudze,” atzīmēja vēstniece, „tie ir resursi, kas valstij jāsargā pirmām kārtām. Pašlaik, kad bezdarbs sarucis līdz rekordzemam līmenim, es neizslēdzu reemigrācijas iespēju no ES valstīm. Tā ir ļoti patīkama tendence.”

Vairāk informācijas par studentu apmaiņas programmām un grantiem Latvijas nevalstiskajām organizācijām var atrast ASV vēstniecības mājas lapā lv.usembassy.gov vai ASV informācijas centrā (LCB, Rīgas ielā 22).

Uzziņai

Nensija Petita 2015. gada 24. jūlijā ASV Senātā tika apstiprināta kā vēstniece Latvijas Republikā. Vēstniece ir ASV ārlietu dienesta karjeras diplomāte, kas no 2013. gada līdz apstiprināšanai jaunajā amatā bija ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas biroja Rietumeiropas lietu pārvaldes direktore. No 2010. līdz 2013. gadam viņa vadīja Starptautiskā narkotiku apkarošanas un tiesībaizsardzības biroja Politikas plānošanas un koordinācijas nodaļu. Viņa ir ieguvusi maģistra grādu Mičiganas universitātē un bakalaura grādu Vasara koledžā. Vēstniece runā krievu, ukraiņu, vācu, spāņu un angļu valodā. Vēstniece ir precējusies ar ASV diplomātu Džeimsu Petitu, abiem ir divi pieauguši bērni.