„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.4 °C
apmācies

Nodokļu reformas gaidās top nākamā gada budžets

freeimages.com

Kaut gan likums par nākamā gada valsts budžetu vēl nav pieņemts un, līdz ar to, konkrētas summas, ko pašvaldības iegūs no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) iekasēšanas un izlīdzināšanas fonda dotācijām, vēl nav zināmas, Daugavpils novada dome sākusi darbu pie nākamā gada budžeta izstrādes. Lai atlīdzinātu budžeta ienākumu kritumu, ko radīs paredzētā iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes samazināšana, panākts, ka pašvaldībām valdība garantēs par 0,1% vairāk no valsts kopbudžeta nekā sākumā solījusi Finanšu ministrija (FM).

Daugavpils novada domes Finanšu pārvaldes vadītāja Irēna Timšāne skaidroja, sākotnēji FM pašvaldībām piedāvāja garantētus 19,5% no valsts budžeta ienākumiem, taču Latvijas Pašvaldību savienība kopš pavasara uzstāja par 19,6%. 5. oktobrī Ministru kabinets šim priekšlikumam piekrita, ir parakstīta vienošanās, un tas nozīmē, ka pašvaldībās saņems par 10 miljoniem eiro vairāk. Šīs garantijas FM piedāvājusi, jo nākamgad paredzēts samazināt IIN no 23 līdz 20% procentiem, no kura iekasētā ceturtdaļa tiek piešķirta pašvaldībām.

I. Timšāne prese konferencē informēja, ka vienošanās protokolā iekļauta arī mājokļa iegādei paredzētās valsts atbalsta programmas paplašināšana: „Ne tikai jaunajām ģimenēm, bet arī jaunajiem speciālistiem būs iespēja piešķirt galvojumu kredīta saņemšanai.”

Pilnu rakstu lasiet 17.oktobra numurā