„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Pēteris Kalvāns māca, kā rodas zibens

Egita Terēze Jonāne

Skolotāju dienas svinīgajā pasākumā, kas Ilūkstes novadā notiek katru gadu, balvu saņēma Ilūkstes 1. vidusskolas fizikas skolotājs Pēteris Kalvāns par  izglītības druvā nostrādātajiem 35 gadiem. „Mācu, kā rodas zibens, kāpēc jāzina elektrības pamati un kas ir atoma kodols. Fizikas priekšmetu saucu par stabilu vērtību, tomēr, pateicoties IT tehnoloģijām (kādu laiku mācīju arī datorzinības), fiziku var bagātināt ar mūsdienu atklājumiem,” uzsver P. Kalvāns.

Aicināts pastāstīt par skolotāja ikdienu, Pēteris saka, ka gan skolēni, gan viņš pats teorētisko vielu nostiprina laboratorijas darbos, praktikumos, tāpēc retāk izmanto darba burtnīcas. Skolotājs sarunā nodemonstrē laboratorijas iekārtu, kas palīdz skolēniem saprast, kā rodas zibens. Skolēnam jādomā un jādarbojas līdzi, un, ja arī viņš kādu vadu nosvilina, tik un tā ir ieguvējs, jo paliek pieredze, ka jādara citādāk, -- uzskata skolotājs. Lai skolēni atpūstos no datoriem un domātu līdzi tam, ko raksta ar roku, viņš izmanto projektoru un krīta tāfeli.

Tējas pauzē Ilūkstes 1. vidusskolas direktore Velta Šterna iestarpina, ka Pētera Kalvāna skolēni katru gadu kārto centralizēto fizikas eksāmenu, piemēram, šovasar fizikas zināšanas veiksmīgi nodemonstrējuši pieci skolēni.

Skola nav tā vieta, kur jādeklarē, ka bija labāki laiki vai labāki skolēni. Skola ir zināšanu kalve, kura iet kopsolī ar laiku, teic Pēteris. Kā piemēru viņš min IT tehnoloģijas un internetu, kas palīdz skolēniem sagatavot zinātniski pētnieciskos darbus, kurus godalgo pat starptautiskās olimpiādēs.  P. Kalvāns bieži apmeklē Daugavpils Universitātes konferences, un tādās reizēs cenšas ielūkoties zinātniskajās laboratorijās, kuras, kā ievērojis skolotājs, ir vienas no labākajām Baltijā, pateicoties gan zinātnieku komandai, gan modernam aprīkojumam un tehnoloģijām.

Visu rakstu lasiet 17. oktobra numurā.